Hopp til innhold

Pass deg for dette hvis du skal selge selv

Du sparer mye på å selge selv, men pass deg for fallgruvene.

Faksimile finn.no

DETTE KAN DU GJØRE SELV: Men vær obs på at du må ha tungen beint i munnen. (faksimile)

Fra nyttårsskiftet åpnet staten for at privatpersoner kan annonsere sine boliger på finn.no uten å måtte bruke eiendomsmegler eller advokat.

For 5000 kroner kan du brette ut huset ditt som du bil, uten å måtte gå gjennom en eiendomsmegler.

Penger å spare, men…

Her er det mye penger og spare for de fleste, men det er også mange fallgruver som en bør være obs på. Å selge et hus bør ikke gjøres uten grundig forarbeid.

NRK Hordaland tok en prat med jurist Aksel Sagvåg Innvær fra rettshjelpskjeden Rett og Rimelig. Han regner med han kommer til å få en del slike saker fremover.

Spørsmålet var enkelt; Hva bør jeg tenke på når jeg skal selge huset mitt?

Annonseringen:

For det første sier Markedsføringsloven at det som står i annonsen må være sant.

Rett og Rimelig

Aksel Sagvåg Innvær

Foto: Jan Inge Ebbesvik / NRK

En kan ikke skrive at leiligheten har fantastisk utsikt over Ulriken hvis du ikke ser Ulriken fra leiligheten. Utsikt er selvsagt en subjektiv opplevelse, men dette kan svekke salgsmulighetene hvis en overdriver for mye.

- Men hva er de største fallgruvene i denne prosessen?
- Det en bør være påpasselig med, er å oppgi både de positive og negative sidene ved boligen. Har du fukt på badet, bør du oppgi dette. Hvis ikke kan du bli erstatningspliktig senere. Selv om du har utbedret feilen, så kan du bli erstatningspliktig senere om problemet blusser opp igjen hvis kjøper ikke er informert. Det er viktig å være åpen og ærlig og ikke overdrive for eksempel tekniske data om huset.

Selger er med andre ord forpliktet til å oppgi feil og mangler ved eiendommen. Og dette bør av bevissthetshensyn opplyses skriftlig.

- En trenger ikke oppgi ting som bør være åpenbare for kjøper under en visning, men man er forpliktet til å gi opplysninger som kan ha en betydning for avtalen mellom selger og kjøper. sier Aksel.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Mugg i kjelleren

FUKTSKADER I KJELLER: Det bør opplyses i annonseringen. Har du utbedret feilen, bør du likevel opplyse selgeren om dette. Dokumentasjon er alltid bra.

Foto: Mycoteam


Budgivning:

Her er også flere ting du må sette deg inn i før du starter prosessen:
- Høyeste bud gir ingen rett til å kjøpe. Som selger kan du selv avgjøre hvem du vil selge til, så fremt du ikke har gitt et konkret tilbud til en eller flere kjøpere. Du kan også si nei til salg om du ikke er fornøyd med prisen, forteller Ingvær.

Et bud på eiendommen vil normalt medføre betalingsplikt for budgiver, dersom selger aksepterer budet.

- Som selger bør en være oppmerksom på bud der det tas forbehold. Forbeholdet kan medføre at budgiver, om forbeholdet slår til, ikke blir forpliktet av budet. Selger løper derfor en stor risiko ved å akseptere bud med forbehold.


Kjøpekontrakt:

Her går det an å laste ned fra internett, men det er viktig at en har en gjennomgang av kjøpekontrakten med en sakkyndig.

Det handler mye om tolkninger og bestemmelser og det er viktig at begge parter forstår innholdet i kontrakten. Ellers kan det oppstå ubehagelige overraskelser.

Aksel Sagvåg Innvær

Skjøte og tinglysning av eiendommen er noe de fleste nok klarer selv. Men også her kan du få hjelp av jurister, advokater eller andre sakkyndige.

Det samme gjelder for selve oppgjøret, eller hele prosessen for den saks skyld. Men da blir det selvsagt ikke like mye penger å spare.