Hopp til innhold

For mye tvangsbruk i psykiatrien

Rutinene for registrering av tvangsbruk i det psykiske helsevesenet er for dårlig.

Psykiatri
Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix

I 2007 var det registrert nesten 10 000 tilfeller av tvang innen psykiatrien i Norge. Målet er å få ned bruken av tvang, men leder i Mental Helse, Anne Grethe Klunderud, trur det er vanskelig å få til slik det er i dag. Hun mener rutinene i registrering av tvangsbruk er så dårlige at det er umulig å lage en troverdig oversikt.

– Det er faktisk sånn at mange opplever dette med tvangsbruk som et kjempeovergrep. Og det at vi da ikke vet i hvor stor grad dette foregår, det synes jeg er veldig beklagelig, sier Klunderud.

Hun mener at styresmaktene i større grad må presse de regionale helseforetakene til å gjøre jobben sin.

– Det må jo være mulig å få til samme grad av registrering innen psykiatri som en har innen somatikk, sier Klunderud.

Ikke gode nok

Helse Bergen er et av helseforetakene som, ifølge Norsk Pasientregister, ikke er gode nok på registrering og innrapportering. Klinikkdirektør ved Psykiatrisk klinikk ved Haukeland, Kristin Jordheim Bovim, forteller om et rapporteringssystem som både er tungvint og vanskelig.

– Man ber om en type rapporter som går helt på tvers av de rapportene som våre systemer tar ut. Og da blir det et møysommelig og plukkete arbeid å få gjort dette riktig. Og dessverre har vi av og til erfart at det blir feile tall, sier Jordheim Bovim.

Statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Tone Toften, innrømmer at oversikta over bruk av tvangsmiddel innen psykisk helsevesen er for dårlig. Men til NRK Hordaland sier hun at regjeringa har sett inn tiltak.

– Vi har alt beslutta å oppnevne et lovutvalg som skal gå igjennom faglige, etiske og rettslige sider ved dagens regelverk og praksis. Og vi skal også se det opp i mot menneskerettigheter og pasientrettigheter i loven. Dette ser vi veldig alvorlig på, sier Toften.

Tvangsbruken øker

Selv om målet har vært å få ned bruken av tvang, har bruken i praksis øka. Toften, kan fortelle at regjeringen ønsker å finne årsaken.

– Vi har etablert et forskningsnettverk som skal gå inn å se på og finne et bedre grunnlag for kunnskap om bakgrunnen for tvang, sier Toften.

Nasjonale retningslinjer

I 2007 var det registrert nesten 10 000 tilfeller av tvang. Stortingsrepresentant for KrF, Laila Dåvøy, synes dette er alarmerende. Før jul fremmet KrF et forslag for Stortinget som blant annet hadde som mål å skape nasjonale retningslinjer for bruk av tvang.

– Vi har en veldig høy tvangsbruk i Norge. Vi bør ha nasjonale retningslinjer for bruk av tvang, vi må ha mer kompetanse knyttet til bruk av tvang og vi må ha lettere tilgjengelig kompetanse for hver enkelt pasient, Laila Dåvøy.

Statssekretær, Tone Toften, kan fortelle at de har påbegynt et slikt arbeid i Helse- og omsorgsdepartementet.

– Det har vi alt starta med, nettopp for at vi ser at det er store geografiske variasjoner. Og de tiltakene som vi nå har antydet skal igangsettes nå i 2010. Så vi forventer å få resultater ganske raskt, sier Toften.