Hopp til innhold

Kaldt vær gir hete strømpriser

Kuldeperioden i Hordaland og landet forøvrig har vart siden midten av desember. Det vil trolig gi kraftige utslag på strømrekningen.

Lyspære
Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

– Før kuldeperioden satte inn, lå prisen per kilowatt-time på rundt 30 øre. Den har allerede økt til cirka 44 øre, sier porteføljeforvalter Morten Nilsen hos Bergen Energi, som forhandler strøm i spottmarkedet.

LES OGSÅ: Rekordhøy strømpris | Sjokkøkning i strømpris gir stengte fabrikkdører

Tusenvis av kroner årlig

For en gjennomsnittlig strømkunde vil en prisøkning på 14 øre utgjøre 2800 kroner i årlige ekstrautgifter til strøm.

– Men vi ser at det norske forbruket ennå ikke er oppe på maksnivå, til tross for den sterke kulden, sier Nilsen.

LES OGSÅ: Strømprisen på topp torsdag

Forventer høyere priser

De fleste norske forbrukere har en eller annen form for flytende strømpris. Det betyr at de til enhver tid betaler markedspris på forbruksdelen av regningen. Morten Nilsen forventer at kulden vil få strømprisene til å skyte ytterligere i været.

– Prognosene tyder på at vi vil få kaldt og tørt vær også fremover. Slår disse spådommene til, tror jeg folk må belaget seg på enda dyrere strøm, sier Nilsen.

LES OGSÅ: Kraftig prishopp på strøm i dag

Setter opp nettleigen

Ved siden av spottprisen på strøm, er strømregningen bygd opp av elavgift, moms og nettleige. Nettleigen betales til selskapet som eier strømnettet i den enkelte kommune. De norske nettselskapene økte nettleien 1. januar. 1. april setter også BKK opp leien.

– Foreløpige beregninger viser at BKKs nettkunder da vil få en økning i nettleien på om lag ti prosent, skriver selskapet på egne nettsider.