Hopp til innhold

Nei-ordfører støtter Brussel-kontor

Senterpartikommunen Jølster blir fra nyttår bidragsyter til det Nei til EU kaller ”EUs forlengede arm” i Brussel.

Gerd Dvergsdal
Foto: NRK / Jølster kommune

Senterpartiet profilerer seg sterkt som et Nei til EU-parti, men dette hindrer ikke Senterpartiordføreren i å støtte Vest-Norges regionkontor i Brussel.

Mens Nei til EU-leder Heming Olaussen i Nei til EU kaller de norske regionkontorene i Brussel for ukritiske formidlere av ”EU-glansbilder” til norske lokalpolitikere, har Senterpartikommunen i Sogn og Fjordane besluttet å støtte kontoret økonomisk fra nyttår.

– Inntil EU er avskaffet, er diskusjonen hvordan vi kan gjøre oss nytte av det, sier ordfører Gerd Dvergsdal i Jølster.

– Skummel utvikling

En stor del av virksomheten til regionkontorene i Brussel er nemlig opplæring av norske politikere og byråkrater i EU-systemet, og det er denne virksomheten Nei til EU-lederen er kritisk til. Norske lokalpolitikere burde fått mer kritiske perspektiver i forhold til EU, mener han.

Brusselkontor

REGIONKONTOR: I denne bygningen holder blant annet Vest-Norges Brusselkontor til.

Foto: Vest-Norges Brusselkontor

– Det kunne disse kontorene bidratt til, men jeg vet at de ikke gjør det. Dette er en ganske skummel utvikling, hvor vitsen med å være lokalpolitiker reduseres jo mer innflytelse EU får, advarer Nei til EU-lederen.

– Disse kontorene kan i for stor grad bli en forlenget arm som skal disiplinere norske politikere, sier han.

– Uenig med Nei til EU

SP-ordføreren tenker imidlertid ”overhodet ikke” i Nei til EU-lederens baner.

– Jeg synes de gjør en kjempejobb. Jeg synes vi skal benytte muligheten som ligger der, sier hun.

EU har nemlig en rekke prosjektmidler kommuner kan søke om, og ordføreren ser ingen problemer med å få informasjon om EU-midler, selv om hun er EU-motstander.

– Jeg har vært i Brussel mange ganger, og det kan ikke være dumt å se hvordan systemet fungerer. EU eksisterer, og vi må ha et forhold til det. Norge er en god bidragsyter til EU, og det er store omfattende prosjekter vi har adgang til, sier Dvergsdal.

Avviser kritikken

Bergenseren Merete Mikkelsen er leder i Vest-Norges regionkontor i Brussel, og avviser kritikken fra Nei til EU. Hun sier kontoret er for både EU-motstandere og EU-tilhengere.

– Jeg er ikke enig i at vi informerer ukritisk om EU. Vest-Norges Brusselkontor forholder seg nøytralt i EU-debatten. I vårt nyhetsbrev siterer vi ikke bare EU, vi formidler også synspunkter fra andre kilder, sier hun.

Rundt 70 prosent av regelverket kommunene må forholde seg til stammer fra EØS-avtalen, ifølge en undersøkelse av KS.

Se regionkontorenes hjemmesider: