Hopp til innhold

Bergen oppretter tigger-register

Politiet tror registrering av tiggere vil begrense tigging. Fra nyttår må alle som tigger i Bergen be om lov fra politiet.

Tigger

TIGGING: Ikke lov uten løyve fra 1. januar.

Foto: Vilde Mikkelsen / NRK

– Vi ser at det er et mye større innslag av dette enn det var tidligere. Nå må vi gjøre noe, sier politiadvokat Arne Fjellstad i Hordaland politidistrikt.

Tallet på tiggere i Bergen øker, derfor skal politiet i samarbeid med kommunen sette i verk tiltak for å få kontroll over utviklingen.

Gammel vedtekt på ny måte

Fra nyttår må alle som tigger eller driver gatesalg registrere seg hos politiet for å få løyve.

– Vi vil ha et system hvor alle som driver gateaktivitet i byrommet. Det gjelder salg, gatemusikanter, tigging eller innsamling. Alle må registrere seg for å ha de nødvendige tillatelsene.

– Det vi gjør er å bruke gamle vedtekter på en ny måte med tanke på hvordan situasjonen har utviklet seg, sier Fjellstad.

Målet i første omgang er å få kartlagt hvordan situasjonen er i dag.

På sikt tror Fjellstad tiltaket kan føre til at antallet tiggere og selgere blir redusert, kriminalitet avdekkes, samt at man kan finne frem til personer som er her uten lovlig opphold.

– Urealistisk

Kristin har solgt gatemagasinet Megafon i et halvt år. Tidligere måtte hun ty til tigging for å skaffe seg penger.

Hun mener det er urealistisk å tro at tiggere og selgere skal registrere seg hos politiet frivillig.

– Folk som går på gaten og selger ting eller tigger, har gjerne gjort ulovelige ting, er kriminell fra eller rusmisbrukere. At de skal komme å melde seg til politiet tror jeg neppe skjer.

Men i følge politiet akter de å følge opp de som bryter vedtekten.

– Hvis man ikke gjør det er innsamlingen ulovelig i seg selv. Da vil de kunne pålegges å fjerne seg og gjør de ikke det er det bøter som er sanksjonen, sier Fjellstad.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.