Hopp til innhold

Tre fly forsøkt blendet på to timer

Over 60 fly utsatt for livsfarlige pøbelstreker hittil i år. Politiet står nærmest maktesløse, og ber nå publikum om hjelp.

Småfly på Flesland

STOR RISIKO: Ifølge politiet er 17 fly utsatt for laserblending ved innflyging og take-off her på Flesland bare i 2009. (Arkivfoto)

Foto: Ketil Jordan / NRK

Uvettig omgang med tilsynelatende uskyldige laserpenner er blitt et alvorlig problem for norske piloter den siste tiden. Stadig oftere opplever de å bli forsøkt blendet under innflyging eller take-off. Bare flaks og pilotenes dyktighet har hindret flyhavari.

Bergen Lufthavn Flesland er blant flyplassene hvor problemet er størst. Tidligere denne måneden ble noen unge gutter pågrepet av politiet, men i de fleste tilfellene blir ingen tatt.

LES OGSÅ: - Livsfarlig lek

Laser fra Olsvik og Milde

Fredag kveld kom det inn tre nye meldinger om blending, alle meldt inn til politiet med mindre enn to timers mellomrom:

  • 20.47: En Widerøe-maskin blir forsøkt blendet av et grønt laserlys under innflyging til Flesland fra nord. Laserlyset kommer fra Olsvik-området, anslagsvis 300 meter fra Askøybroen
  • 22.18: Nok et fly får et grønt laserlys rettet mot seg under innflyging nordfra. Laseren kommer fra samme sted som det første tilfellet.
  • 22.27: Et fly blir forsøkt blendet under avgang mot sør. Denne gangen kommer laserlyset fra Milde-området.

- Vi hadde flere patruljer ute i de aktuelle områdene, men de fant dessverre ingenting, sier operasjonsleder Bjarne Flokenes ved Hordaland politidistrikt til nrkhordaland.no.

Han medgir at leting etter laser-synderne er som å lete etter en nål i en høystakk.

- For synderen er det jo bare å putte laserpennen i lommen, så er den borte. Dessuten er det store områder å lete i, sier Flokenes.

- Får alvorlige konsekvenser

Politiet ber nå om publikums hjelp til å få stoppet de som står bak blendingsforsøkene.

- Dette er handlinger som kan få meget store konsekvenser, noe som sier seg selv når man snakker om fly. Slikt er veldig farlig både for de som er i flyet og de som måtte befinne seg under flyet dersom noe skulle gå veldig galt, sier Flokenes.

- Hvis noen vet noe om hvem som står bak, håper jeg de tar kontakt med politiet, sier operasjonslederen.

Han bekrefter at gjerningspersonene kan vente seg strenge straffer om de blir tatt.

- Alvorlighetsgraden her er klart straffeskjerpende, sier Flokenes, som ikke vil gå i detalj om straffereaksjonene.

Over 60 fly blendet i år

Tidligere denne måneden kunne nrkhordaland.no fortelle historien om da luftambulanse-pilot Bent Næss ble forsøkt blendet da han skulle lande i Bergen med en pasient fra Førde.

- Lyset kommer inn og blender og distraherer. Man blir både bekymret og forstyrret i det man gjør i en landingsfase, sa Næss.

Det var det ellevte forsøket på blending av fly i år.

Bare på en drøy uke har tallet steget betraktelig.

- Nå er det rapportert om 17 slike tilfeller hittil i år i Bergen, sier Flokenes.

Totalt er over 60 fly forsøkt blendet i hele landet så langt i 2009. Bare i Bodø er det den siste uken rapportert om tre tilfeller.

- Vi ser svært alvorlig på dette. Slik blending går helt klart ut over flysikkerheten, sa lufthavnsjefen på Bergen Lufthavn Flesland, Dag Aksnes, til nrkhordaland.no tidligere denne måneden.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.