Hopp til innhold

Ras stenger vei i Odda

Riksvei 13 mellom Odda og Tyssedal er stengt på grunn av et ras i nærheten av Byrkjeneset. Veien blir ikke åpnet fredag.

Ifølge politiet er det ingenting som tyder på at personer er tatt av raset.

Raset har gått over den rasutsatte veien mellom Odda og Tyssedal, ganske nøyaktig på samme sted som det gikk et annet et større ras i fjor. Den gangen gikk det også flere ras etter det første store raset.

LES OM RASET I 2008

Stengt på grunn av ras
Foto: Egil Torheim / NRK

- Ingen informasjon

NRK sin reporter på stedet Egil Torheim, sa like etter klokken 06 fredag morgen at alt som var av informasjon på stedet er et skilt som viser at veien er stengt på grunn av ras.

Han har snakket med flere som er frustrert over at de ikke får noen informasjon om hva som vil skje fremover. Blant annet om veien vil bli stengt lenge.

- Jeg skulle inn til Lindenes for å hente en bil, nå er det vel bare å dra hjem og legge seg igjen, sier Arne Bleie. Han ble stoppet av skiltingen og hadde ingen mulighet til å kjøre noen annen vei.

Brøt sperringene

Ras rv 13

Lensmann i Odda Øyvind Rosseland advarer folk fra å gå inn i rasområdet. - Det er ikke sikkert her, sier han.

Foto: Egil Torheim / NRK

Klokken 06.30 melder Torheim at det er folk som nå har kjørt forbi sperringene.

- De brøt sperringene for å ta seg inn i området og gå over raset for å komme seg på jobb, sier han.

- Det er helt uakseptabelt, sier lensmann i Odda Øyvind Rosseland.

Han sier at raset er større og mer alvorlig enn det de først trodde. Undersøkelser oppover på oversiden av raset viser at det på ingen måte er trygt å bevege seg i området.

- Dette er et usikret område hvor vi ikke kan garantere for sikkerheten til folk, sier han.

Representanter for Statens vegvesen som har vært inne i rasområdet sier at det vil ta tid å rydde og reparere området. De mener at raset kan ha tatt med seg deler av veibanen.

Ras på Rv. 13

Slik så det ut på rasstedet tidlig fredag morgen.

Foto: Kåre Frøystein

Dårlig vær

De første meldingene om raset kom klokken 23.47 torsdag kveld. Det var naboer på andre siden av fjorden som hørte buldringen og skjønte hva som var på ferde.

Det skal ha vært et forferdelig vær i området.

Vitner skal ha sett to biler passere i området hvor raset gikk. Politiet fikk samtidig bekreftet at to biler kom seg gjennom området.

Geolog til området

I en tidlig fase var det aktuelt å evakuere en familie som bor like sør for rasområdet, men det skal ikke ha vært nødvendig.

Statens vegvesen sier til NRK fredag morgen at en geolog skal inn i området. Da skal det vurderes om det er fare for nye ras.

- Det må vurderes om det er trygt å gå inn i området for å rydde veien, sier Thomas Hansen ved Statens vegvesen.

Setter opp båtskyss

Ved tidligere ras har veien blitt stengt i flere dager, og de mange som reiser til og fra Odda og Tyssedal har måttet benytte skyssbåter som er blitt satt i trafikk.

Det gjøres også nå. I Odda kommune får vi opplyst at en personbåt som tar 12 personer nå er satt inn for å frakte folk mellom Odda og Tyssedal. Klokken 13 vil en større båt bli satt inn i trafikk.

I tillegg melder Tide Sjø at de endrer rute 2 sin rute på sambandet Kinsarvik-Utne-Kvanndal. Ferje 2 vil fra kl 11.00 bare gå mellom Utne og Kinsarvik.

Tide oppfordrer reisende mellom Kinsarvik og Kvanndal om å bruke ferjesambandet Brimnes-Bruravik, (alternativet er å bytte ferje på Utne). M/F Tysnes vil ha avganger hel time fra Utne og halv time fra Kinsarvik.

Ordføreren reagerer

- Nå må det gjøres noe med sikkerheten langs denne veien og det fort, sier ordfører i Odda Gard Folkvord.

På veien hvor raset har gått passerer det 7000 biler i døgnet, og kommunen vil nå prioritere en sikring.

- Jeg har i dag henvendt meg til veikontoret for å få til et samarbeid. Vi ønsker å sette fokus på hva som kan gjøres på denne veien, sier han.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.