Hopp til innhold

Bekrefter ny E. coli-smittet

En jente på mellom 10 og 15 år fra Hordaland har fått bekreftet den spesielle E. coli 0157-bakterien.

Mikroskopbilde av E. coli-bakterie
Foto: ARS EMU Erbe/Pooley / Wikipedia

Folkehelseinstituttet har brukt lang tid på å finne ut hvilken smitte jenta hadde. Hun ble syk i februar, men først nå er det klart at hun har samme type bakterie som har gitt alvorlig sykdom hos flere barn denne vinteren.

- Jenta hadde et sykdomsbilde som gjorde at vi tok prøver da hun ble syk. Det var klart at hun hadde en E. coli-smitte, men først nå kunne vi påvise at dette er av den alvorlige typen, sier avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet Preben Aavitsland til NRK.

Tidligere i mai ble det klart at en tenåringsjente fra Hordaland også hadde denne type bakterie. Dermed er det nå påvist to tilfeller i Hordaland.

Les også: E. coli-smittet tenåring knyttes til utbruddet

I tillegg til disse to tilfellene er det oppdaget hos barn i Sogn og Fjordane, Troms, Vestfold og Sør-Trøndelag (2), skriver Folkehelseinstituttet på sine nettsider.

- Tok lang tid

Det har tatt svært lang tid fra jenta ble smittet i februar til prøvesvaret kom. Årsaken er at det har vært krevende for laboratoriet å finne bakterien.

- Vi har jobbet lenge med prøvene fra denne jenta, Det var først ved bruk av en ny laboratorieteknikk, og etter gjentatte forsøk at det var mulig å påvise bakterien i prøvene, sier Aavitsland.

Siden det er vanskelig å kunne påvise bakterien, kan det være mulig at det er flere enn de sju i Norge som har fått påvist 0157-bakterien som er smittet.

- Vi kan ikke utelukke at det finnes flere barn der ute enn disse sju som er smittet. Vi jobber nå med prøver fra et barn fra Nordland som vi ikke har klart å få et resultat på, sier han.

- Pass på

Aavitsland sier at jenta hele tiden har blitt fulgt opp i forhold til at hun hadde en E. coli-bakterie selv om det ikke var klart om det var 0157-bakterien.

Folkehelseinstituttet ønsker ikke å si noe om hvor i Hordaland denne jenta kommer fra. Tidligere har Folkehelseinstituttet gått ut og bedt foreldre om å følge med på barna sine. Blant annet er det viktig med god hygiene.

- De bør følge med på at barna vasker hendene godt. I tillegg er det viktig med god hygiene på kjøkkenet, folk bør steke kjøtt godt, sa Aavitsland den gang.