Hopp til innhold

Varsler erstatningssøksmål

Staten kan risikere erstatningssøksmål dersom det blir endelig fastslått at metadon skader foster i mors liv. Det mener juridisk ekspert.

Babyhand
Foto: Anette Berentsen / NRK

En studie ved Haukeland universitetssykehus viser at 2 av 15 barn som ble født av mødre som tok subutex eller metadon, døde. Barn blir født med sterke abstinenser, og mulige senskader.

- Har skyldfølelse

Linda Sandstad gikk på metadon under graviditeten. Etter å ha vært heroinmisbruker startet hun på metadon for 12 år siden. I dag er hun velfungerende, og mor til tvillinger på fire år. De ble, som mange andre barn av mødre på metadon, født for tidlig i uke 26.

- Jeg sitter igjen med en stor skyldfølelse. Det jeg lurer på er om de problemene min sønn har hatt, med blant annet hjerneblødning, kommer fra dette, sier hun.

Da Linda ble gravid ble hun forsikret om at kombinasjonen metadon og graviditet var ufarlig.

- De forsikret oss på metadonklinikken om at det var forsket mye på dette, og at det ikke skulle gi barna skade. Barna ville få et helt normalt liv, men de sa at dersom vi klarte å trappe ned bruken så ville det være bra, sier hun.

- Et dilemma

Dr. juris Karl Harald Søvig ved det juridiske fakultet i Bergen, sier det kan ende med erstatningssøksmål mot Staten, dersom det viser seg at medikamentet gitt av Staten skader fosteret.

- Problemet her er jo det offentliges ansvar når de gir medikamenter til gravide. De må jo da forsikre seg om at slik behandling ikke er negativt for fosteret, sier han. Han mener det er her det kommer et moralsk og juridisk dilemmaet inn.

- Staten kan da risikere å ha et erstatningssansvar overfor de barna som blir født med skader, sier han.

(Se video: Barn fødes med metadon-skader)

Video nsps_upload_2009_3_25_18_42_34_1650.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Blir lettere gravide

Flere og flere kvinnelige rusmisbrukere blir gravide. For det første får det statlige LAR-prosjektet, legemiddelassistert rehabilitering, flere brukere. Rundt 1500 kvinner i landet får nå metadon og subutex av staten. For det andre blir kvinner som går fra heroin og over på dette lettere gravide.

Myndighetene vet ikke hvor mange barn disse kvinnene har født, men regner med at det er født rundt 200 barn i Norge med subutex eller metadon i blodet.

Les også: To av 15 metadonbarn døde

- Alle har rett til å få barn

For lite kunnskap

Helsedirektoratet innrømmer at de ikke vet nok om hva metadon og subutex gjør med et foster.

Divisjonsdirektør i Helsedirektoratet, Ellinor Major, sier at de ser at de har for lite kunnskap og at det er forskjellige oppfatninger om dette i forskningsmiljøene.

- Det kan nok tenkes at det blir flere gravide metadonbrukere, men det er kanskje bedre at de er gravide på metadon enn at de er gravide på heroin, sier hun.

Les også: - For slappe kontrollar

Vil ha tvang mot metadonmødre