Hopp til innhold

Petroleumstilsynet tapte klagesak

Petroleumstilsynet hadde ikke rett til å stanse arbeidet på Mongstad i fem dager i oktober i fjor, konkluderer Arbeids- og inkluderingsdepartementet.

Oljeraffineriet på Mongstad
Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

Det nederlandske selskapet NEM klaget Petroleumstilsynet inn til departementet etter at tilsynet 13. oktober forlangte at 100 arbeidere tilknyttet NEM ved StatoilHydros raffineri på Mongstad skulle legge ned arbeidet.

Det nederlandske selskapet fikk medhold i sin klage om at pålegget var ugyldig, heter det i departementets avgjørelse.

NEM vil legge fram krav for sakskostnader og økonomiske tap fordi arbeidet måtte stanses i fem dager.

- Vi skal beregne tapet nå, men det er helt klart at vi kommer til å rette krav om erstatning, sier kommunikasjonsdirektør Jeroin Oviarduin i NEM til Stavanger Aftenblads nettutgave.

Petroleumstilsynet (Ptil) vil ta stilling til et erstatningskrav når det eventuelt kommer.

- Vi tar vedtaket til etterretning. Det ble i høst avdekket uryddige forhold på Mongstad, men vi rettet pålegget mot feil adressat. Ptil burde rettet pålegget sitt enten direkte mot arbeidsgiverne til de som var leid inn av NEM, eller mot operatøren StatoilHydro, sier Ptil-direktør Olaf Thuestad.

Petroleumstilsynets tilsyn ble gjennomført den første uken i oktober i fjor. NEM kunne ikke legge fram arbeidskontrakter eller avtaler om lønn eller andre godtgjørelser for arbeiderne, og Ptil stanset arbeidet i fem dager.

LES: Stoppet arbeid på Mongstad | - Sosial dumping på Mongstad