Hopp til innhold

Ap-medlemmer kan bli ekskludert etter Frp-kupp i bystyret i Bergen

- De som driver med denne praksisen er ikke lenger velkomne som medlemmer i Arbeiderpartiet, sier leder i Bergen Ap, Odd Rambøl.

Frp logo
Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

I november 2006 kuppet fagforeningsmedlemmer et nominasjonsmøte i Frp og fikk sin egen kandidat, tidligere Arbeiderpartimedlem Jarle Veivåg, valgt inn i bystyret, skriver Bergens Tidende .

Gjennom en rekke personlige stemmer, såkalte «slengere», nådde Veivåg 14. plass på listen til Bergen Frp, noe som gjorde ham til første vara for bystyret etter valget i fjor. Da Frp gikk inn i byrådet, rykket han opp til fast plass i bystyret i Bergen.

Øistein Christoffersen

REAGERER: Øistein Christoffersen (t.v.) i Fremskrittspartiet mener Ap-kuppet er en fare for demokratiet.

Foto: NRK

Både Veivåg selv og Arbeiderpartiets Trond Hjelmeland bekrefter historien overfor BT i dag.

- Setter demokratiet i fare

Formannen i Bergen Fremskrittsparti, Øistein Christoffersen, reagerer sterkt på BTs avsløringer.

- Det er både sterkt beklagelig og oppsiktsvekkende når et politisk parti faktisk kupper demokratiske prosesser i et annet politisk parti. Slikt setter hele demokratiet i fare, sier Christoffersen til nrkhordaland.no.
- Vil dette få konsekvenser for Veivåg?

Leder for Arbeiderpartiet i Bergen, Odd Rambøl.

VANTRO: - Jeg har ikke sterke nok ord for å beskrive hva jeg føler, sier Odd Rambøl, leder i Bergen Ap.

Foto: Kristian Ervik / NRK

- Nei, i utgangspunktet ikke. Jarle Veivåg har forholdt seg helt lojalt i forhold til partiets vedtak og operert lojalt internt i partiet. Dersom han fortsatt er Frp-er, er dette helt uproblematisk. Men vi skal selvfølgelig ha en samtale med Veivåg om dette, sier Christoffersen.

Ap i harnisk

Lederen i Arbeiderpartiet i Bergen, Odd Rambøl, tar på det sterkeste avstand fra Frp-kuppet og hevder hardnakket at dette er noe Arbeiderpartiet som organisasjon ikke har hatt noe som helst med å gjøre.

- Dette er helt forkastelig, og er noe som rett og slett ikke går an. Politikk skal drives på en skikkelig måte. Det å få sine folk inn på listen til et annet politisk parti, er en praksis som er helt uakseptabel. Jeg har nesten ikke sterke nok uttrykk for å beskrive hva jeg føler om dette, sier Rambøl til nrkhordaland.no.

Han mer enn antyder at Frp-kuppet vil få store konsekvenser for de ansvarlige.

Varsler konsekvenser

- De som driver denne praksisen, er ikke velkomne som medlemmer i Arbeiderpartiet, sier Rambøl.

- Hva skjer nå?

- Dette kommer til å bli diskutert grundig. Vi tar saken meget alvorlig, men jeg kan ikke si hva som blir utfallet av diskusjonen, sier Rambøl.