Hopp til innhold

-Fryktet jeg aldri skulle synge igjen

Meat Loaf (60) gleder seg vilt til å komme til Bergen. – Det gjorde vondt langt inn i sjelen å avlyse i fjor, sier han.

Meat Loaf

VAR BEKYMRET: Den 60 år gamle texaneren fryktet stemmen var borte for godt, og tok farvel med publikum. Nå er han tilbake. Fredag står han på scenen i Grieghallen.

Foto: Vincent Yu / AP

Det blir garantert mye fra «Bat Out Of Hell» når en av rockens største – i flere betydninger av ordet – inntar Grieghallen fredag 8. august. For to år siden kom «Bat Out Of Hell III», med gjesteopptredener av stjerner som Nikki Sixx, Brian May og norske Marion Ravn, og få radiolyttere kan ha unngått å høre store hits som «It’s All Coming Back To Me Now» og «I Would Do Anthing For Love (But I Won’t Do That)» et to- eller tresifret antall ganger.

NRKHordaland.no har valgt å ikke dekke konserten i Grieghallen, grunnet etter vår mening urimelige krav fra artisten i fotokontrakten som ble presentert for pressen like før konserten.

Fornøyd med fire millioner

Meat Loaf

GIR ALT: - Jeg pusher meg selv maks hver gang. Noen ganger treffer jeg blink, andre ganger ikke så bra. Men jeg kjører aldri safe, sier den 60 år gamle rockeren.

Foto: BEN STANSALL / AFP

Men selv om det er balladene som har gitt ham hits de siste årene, lover Meat Loaf et dramatisk fyrverkeri av deilig pompøs rock på fredag.

- Jeg inviterer ikke på noen rolig spasertur. Når jeg står på scenen, får du absolutt alt jeg har - hver eneste dråpe av følelsene mine, absolutt alt jeg er i stand til å gi. Det samme gjør bandet mitt. De er en fenomenal gjeng, sier den 60 år gamle rockestjernen fra Dallas, Texas, til nrkhordaland.no .

«Bat Out Of Hell III», som kom i 2006, har fått blandet kritikk og salgstallene får platen til å virke som en fiasko sammenlignet med de to andre platene i trilogien, som har solgt i henholdsvis 37 og 20 millioner eksemplarer. Men mannen bak er slett ikke misfornøyd.

- I dagens platemarked er det godt gjort å selge fire millioner eksemplarer av en plate. Selvfølgelig vil det være noen som ser på det to andre og slår fast at «Bat III» suger hardt, men den har solgt til gull og platina overalt, bortsett fra der jeg aldri selger plater: Frankrike, sier Meat Loaf.

- Jeg var lamslått!

Neste ukes konsert skulle egentlig ha funnet sted i november i fjor, men ble avlyst på grunn av alvorlige stemmeproblemer. På den siste konserten, i Newcastle, klarte Meat Loaf knapt å synge en strofe. Deprimert tok han av seg jakken, takket publikum for støtten gjennom 30 år og forlot scenen – for alltid, som han selv sa. Så ille gikk det heldigvis ikke. Men Meat Loaf innrømmer at han der og da fryktet karrieren var over.

- Det gjorde meg vondt langt inn i sjelen å avlyse i fjor, men jeg var virkelig redd. Lamslått, faktisk. Årsaken var at jeg hadde fått en cyste på stemmebåndet, slik Julie Andrews hadde. Hun ble operert, og har aldri sunget siden. Og hun er slett ikke den eneste som har opplevd det. Steven Tyler i Aerosmith hadde det samme, han var vettskremt.

- Men heldigvis gikk det bra, og stemmen min er i kjempeform. Folk sier jeg synger bedre nå enn på 15-20 år. Mange artister som har holdt på like lenge som meg legger ned toneleiet for å nå de høye tonene. Jeg synger fortsatt i samme toneleie, skryter 60-åringen.

- Gråter etter et dårlig show

Konserten i Bergen neste fredag er den eneste i Norge på denne turnéen, og første gang Meat Loaf besøker Vestlandets hovedstad.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Meat Loaf og Marion Ravn

NORSK DUETT: Marion Ravn (t.v.) synger duett med Meat Loaf på hans siste album, og var også med på turneen i fjor.

Foto: KAI-UWE KNOTH / AP

- Jeg husker nesten hvert eneste show jeg har gjort. Første gangen jeg var i Oslo var på 80-tallet, sannsynligvis i 1987. Det eneste jeg husker er at det var i en veldig merkelig liten bar. Veldig merkelig! Neste gang var i en stor konsertsal. Det var et OK show. Slett ikke glimrende, men heller ikke dårlig, mimrer artisten, som egentlig lyder navnet Michael Lee Aday.

- Problemet er at jeg alltid vil det skal være fantastisk. Jeg husker gode konserter, men jeg husker enda bedre de som har vært helt rævva. Folk aner ikke hvor mye det plager meg. Når jeg føler at jeg har skuffet fansen, går jeg tilbake til hotellrommet og gråter. Publikum er alt! De fortjener det beste, og jeg gjør alt for å gi dem det. Når jeg ikke klarer det, er jeg ødelagt etterpå. Nå er jeg veldig ærlig med deg, men det er helt sant, forsikrer Meat Loaf overfor nrkhordaland.no.

NETT-TV: SE MEAT LOAF GÅ BANANAS HOS FREDRIK SKAVLAN

Verdens verste kjøttpudding

En annen ting han husker godt, er maten han blir servert på de forskjellige stedene. Overfor nrkhordaland.no skryter rockegiganten hemningsløst over kyllingnudelsuppen han fikk i Berlin nylig. Det samme skal han ha servert i Bergen neste fredag.

- Jon Bon Jovi og jeg er gode venner, og han spiser kyllingnudelsuppe før hver eneste konsert. Jeg digger showene hans, og tenkte jeg skulle prøve det samme.

- Hva er det verste du har fått?
- Huff, det var i Omaha, Nebraska for noen år siden. Vi hadde bestilt catering, og jeg fant ut at jeg skulle invitere ordføreren der på middag. Dagen før hadde det vært den store kjøttpudding-dagen i Omaha. Og hva tror du vi fikk servert av cateringselskapet? Kjøttpudding! Som er helt motbydelig i utgangspunktet. Men dette var faktisk det verste vi noen gang hadde smakt. Så vi endte opp med å bestille kinesisk take-away til bandet og ordføreren, forteller Meat Loaf.

Meat Loaf

LIKER IKKE KJØTTPUDDING: Navnet til tross, du bør ikke gi Meat Loaf kjøttpudding til middag.

Foto: ALFREDO ESTRELLA / AFP

Imponert over konsertsommeren

- Hva vet du om Bergen?

- Ingen verdens ting, humrer den røslige texaneren.

Meat Loaf påstås å være stor fan av det engelske fotballaget Hartlepool United, selv om han selv påstår det hele opprinnelig var en spøk. Men noe har han da fått med seg om laget.

- Du har kanskje hørt om Martin Hollund og Jan Ove Pedersen?

- Å ja, Brann-spillerne som har spilt for Hartlepool? Javisst, gode spillere! Se der, jeg visste faktisk noe om Bergen likevel, ler 60-åringen.

Når han høre listen over store artister som har besøkt Bergen i sommer og hvem som er på vei, blir Meat Loaf nesten stum. På to av konsertene skulle han svært gjerne ha vært tilstede selv, forteller han.

- Robert Plant og Alison Krauss skal visstnok være helt utrolig bra, stemmer det? Jeg ville gjort alt for å få sett de to opptre sammen. Foo Fighters også, de er helt knall. Jeg liker ikke så mye nyere musikk, men jeg så dem i januar og de slo meg nesten i bakken. Fantastisk band, sier Meat Loaf.

Lover party i Grieghallen

Årets turné har fått tittelen «The Casa de Carne» - «Kjøttets hus». Og den aldrende storheten lover et spektakulært show i Bergen neste fredag.

- Bergenserne kan forvente det uventede. Vi går rett fra beinhard rock til komedie, og så tilbake til det dønn alvorlige. Pluss at jeg stadig endrer på arrangementene. De som kommer for å høre låtene slik de er på platene, kan bare bli hjemme. Alt det handler om er å ha det gøy. Jeg skal lage skikkelig party i Grieghallen, lover 60-åringen.