Hopp til innhold

Siemens må punge for golfturer

Men forelegget er latterlig lite, mener korrupsjonsbekjempere.

Atle Torbjørn Karlsvik

RENVASKET: Atle T. Karlsvik ble renvasket i retten. Nå blir Siemens straffet.

Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

I dag ble det klart at Økokrim straffer Siemens og to personer som er tilknyttet selskapet for å ha dekket utgifter til golfturer for tre ansatte i forsvaret – deriblant Atle Thorbjørn Karlsvik.

- Skader selskapets omdømme

Boten er forsvinnende liten sett i sammenheng med størrelsen på selskapet, men den svir nok likevel. For omdømmet til selskapet får seg en skrape, mener Jan Borgen i Transparency Internasjonal – et selskap som bekjemper korrupsjon.

- For Siemens er det et latterlig lite beløp, men de tenker nok mer på at de får stempel som korrupt hvis de betaler. Jeg tenker at det er en av årsakene til at de sannsynligvis vil anke dette forelegget. Jeg synes selv de burde betalt og fått saken avsluttet, sier Borgen til NRK Hordaland.

- Det er ikke grunnlag for å hevde at disse handlingene er straffbare, og jeg vil ikke anbefale Siemens å vedta forelegget, sier Siemens advokat Ellen Holager Andenæs til NTB. Dermed kan det se ut til at selskapet vil anke forelegget.

Økokrim handler for sjelden

Borgen mener også at Økokrim er for lite flink til å straffe selskaper som driver med korrupsjon.

- Det skyldes nok for liten kapasitet i Økokrim. Dette er svære saker som tar mye ressurser og kapasitet. Det gjør at veldig få bli idømt slike bøter. Det gir ikke et godt nok signal til de som forsøker seg på korrupsjon i næringslivet – og det er mange.