Hopp til innhold

Vraket i Møre - favoritt i Bjørgvin

På Møre ble han valgt bort fordi kirkeministeren ville ha en kvinne. Halvor Nordhaug er bjørgvinprestenes store biskopfavoritt.

Halvor Nordhaug

Nesten 8 av 10 prester tror Nordhaug blir biskop. Det viser en meningsmåling NRK har gjort.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Halvor Nordhaug er prestene sin store favoritt til å ta over som biskop i Bjørgvin.

- Det er veldig hyggelig å bli møtt med den type tillit. I den grad dette skulle avspeile resultatet slik det blir, er jo det overveldende, sier Nordhaug til NRK.

Nesten 8 av 10 prester tror Nordhaug blir biskop. Det viser en meningsmåling NRK har gjort blant prestene i Hordaland og Sogn og Fjordane.

LES OGSÅ: Fem kan bli ny biskop i Bjørgvin

Minst knyttet til Vestlandet

Likevel er Nordhaug, som er praktikumsrektor ved menighetsfakultetet i Oslo, den kandidaten som har minst tilknytning til Vestlandet.

- Det er helt riktig at jeg er den av kandidatene som er minst vestlending, og mange vil nok si at det er dumt at jeg kommer utenfra. Men det kan også tenkes argumenter for at det noen ganger er positivt å hente inn leder utenfra, mener Nordhaug.

- Jeg tror at Nordhaug ligger veldig godt an, sier sokneprest i Biskopshavn, Bjørn Nygaard.

Han er en av de 65 bjørgvinprestene som har svart på NRKs meningsmåling. Av de som har bestemt seg for hvem de vil stemme på sier 66 % at de vil stemme på Nordhaug.

Ville ha en kvinne

Ingeborg Synøve Midttømme gratuleres av kultur- og kirkeminister Trond Giske.

Ingeborg Synøve Midttømme vant drakampen om å bli biskop, i Møre.

Foto: Johansen, Erik / SCANPIX

Det er ikke første gangen Halvor Nordhaug deltar i dragkamp om å bli biskop. Han var den kandidaten som fikk flest stemmer på alle nivå da det skulle utnevnes ny biskop i Møre.

Men Trond Giske valgte i stedet Ingeborg Midttømme. Giske ville ha en kvinne.

LES OGSÅ: Prester klar for homo-bråk

Nordhaug karakteriserer seg selv som en del av en konservativ fløy i kirken - og han vil blant annet ikke vigsle homofilt samboende, til stillinger i kirken. Selv om sogneprest Bjørn Nygård i Biskopshavn i Bergen tror dette kan bli brukt mot Norhaug, tror han at Nordhaug kan være en samlende person i kirken.

- Det kan noen ganger være en fordel at du kommer utenfra og at du ikke er satt i en spesiell bås på forhånd. Da kan folk bli kjent med deg. Det kan være bra når biskopen skal være et symbol og en enhetsbærer i kirken.

Sterkest tro i Sogn og Fjordane

Jarle Kallestad er kirkekommentator i Vårt Land. Han er ikke overrasket over populariteten til Nordhaug.

- Det aller fleste tror at det nå er Nordhaug sin tur, og at det eneste som gjenstår er at han får et solid votum i den kirkelige avstemmingsrunden. Han har ingen tilknytning til Bjørgvin, men han er nominert fordi han har en sterk stilling i den norske kirken generelt.

Av de to fylkene er troen på Nordhaug sterkest i Sogn og Fjordane. Bare en av de spurte prestene i fylket tror en annen kandidat stikker av med jobben som biskop.