Hopp til innhold

- Et nytt overgrep

De ble stemplet som evneveike og psykisk utviklingshemmede. I dag kom den ydmykende erstatningen.

Lyder Eide og Anne Lise Bottolfsen

SKUFFET: Lyder Eide og Anne Lise Bottolfsen mener erstatningen fra Bergen kommune er et nytt overgrep.

Foto: MMS: Kristian Hovstad / NRK

I april i fjor vedtok Bergen kommune å utvide barnehjemserstatningsordningen til også å omfatte barn som har vært elever på spesialskoler. Det etter en intens kamp fra Lyder Eide som var elev ved Eikelund spesialskole.

Kjempet i 18 år

I 18 år har Lyder Eide kjempet for å få erstatning for sin ødelagte barndom.

Eide ble i barndommen plassert på Eikelund spesialskole på Paradis i Bergen på grunn av lese- og skrivevansker.

På Eikelund gikk han i en klasse med utviklingshemmede fra han var ni år og til han avsluttet ungdomsskolen. I papirene fra skolen heter det at han evneveik, psykisk utviklingshemmet og debil.

Han var ikke alene om å være normal på spesialskolen for utviklingshemmede.

Rystet over svaret

I dag fikk han og klassevenninnen Anne Lise Bottolfsen svaret fra kommunen.

125.000 kroner i billighetserstatning.

- Det føltes som et nytt overgrep. Det er en ydmykelse. Kommunen burde skamme seg, sier Bottolfsen og Eide til NRKHordaland.no.

Etter runden med barnehjemsbarn for noen år siden, hadde Eikelund-elevene håpet å få en erstatning som lå oppunder 725.000 kroner som var taket på erstatningen. 125.000 føles som et spytt i havet.

- Det er nesten slik at jeg ikke har lyst til å ta imot pengene. Det er forskjellsbehandling til tusen, sier Eide som legger til at han hadde håpet å legge saken død etter den opprivende runden med kommunen.

Ufør etter oppholdet

Både Lyder og Anne Lise har blitt uføretrygdede etter oppholdet på Eikelund.

- Det å bli stemplet som psykisk utviklingshemmet og evneveik har fulgt meg hele livet og jeg ble tidlig ufør. Jeg har aldri hatt en skikkelig jobb. Men kommunen har ikke skjønt hva vi har vært igjennom. Erstatningssummen er et nytt overgrep, forteller Anne Lise.

- Staten sitt ansvar

I sitt svarbrev argumenterer kommunen med at plasseringen av barna på Eikelund er staten sitt ansvar - selv om det var kommunen som plasserte dem der.

- Taket for barnehjemsbarna var på 725.000 kroner, men snittet var litt lavere. Jeg hadde trodd snittet lå litt høyere enn det disse to nå er til godesett med. Jeg har litt inntrykk av at kommunen ikke har tatt denne saken like alvorlig, sier advokaten til Bottolfsen og Eide, Siren Preto til NRKHordaland.no.

Preto har blitt kontaktet av flere som mener de har fått barndommen sin ødelagt på Eikelund. Men nå er hun usikker på hvor mange som vil gå videre med saken.

- Når en ser at disse to bare fikk 125.000 kroner, så spørs det, sier Preto.

Ny opprivende runde

Nå venter Bottolfsen og Eide på svar fra Staten på om de får billighetserstatning der. Her har de ventet på svar i 3,5 år.

- De hadde selvsagt håpet på en god erstatning fra kommunen slik at de kunne lagt saken bak seg. Nå må de igjennom en ny kamp om å bli trodd.