Hopp til innhold

Bare å glede seg, Norge!

Fire aldrende herrer bombet den tyske byen sønder og sammen fredag kveld. Om en måned kommer de til Norge for å gjøre det samme.

Kiss i Oberhausen

FLØY UT: Paul Stanley kom ut til publikum helt bakerst på nest siste låt, 'Love Gun'.

Foto: Stig Karlsen / NRK

Paul Stanley med norsk flagg

MED NORSK FLAGG: Norske Kiss-fans kastet opp et norsk flagg på scenen like før '100.000 Years'. Og Paul lot seg ikke be to ganger.

Foto: Finn Håkon Rødland

Det ble som ventet ikke spart på noe som helst da Kiss innledet sin Europa-turné i den tyske byen Oberhausen, nær Düsseldorf, fredag kveld.

Røyk, bomber og blod nok til å skremme fanden på flat mark var som ventet på plass, og de aldrende rockestjernene gjorde sitt beste for å tilbakevise påstandene om at de er gamle menn som egentlig burde ha gitt seg for lengst.

Så får man heller bære over med at de nå stiller med rutinerte og dønn solide musikere som Eric Singer og Tommy Thayer i stedet for de mildt sagt uforutsigbare Peter Criss og Ace Frehley. Kiss anno 2008 er derfor veldig mye bedre musikalsk - men dessverre en god del kjedeligere enn før.

Kiss i Oberhausen

MASSE FUTT OG PANG: Kiss avsluttet med 'Detroit Rock City' etter en haug med ekstranumre.

Foto: Stig Karlsen / NRK

Kommer til Norge

Gruppen har ikke gitt ut noen ny plate siden 1998, noe de sier skyldes at fansen kun vil høre de gamle klassikerne. Derfor var det ikke overraskende at brorparten av kveldens låter var fra gruppens tidligste år, 1974 og 1975.

LES MER: Kiss til NRK: - Vi driver ikke veldedighet

Kiss Oberhausen

SPILTE HELE PLATEN: Paul Stanley, Eric Singer, Gene Simmons og Tommy Thayer på torsdagens pressekonferanse i Oberhausen.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Kiss spiller i Oslo lørdag 31. mai og i Bergen søndag 1. juni. Alt tyder på at de konsertene i all hovedsak vil ha de samme låtene og samme effektene som Kiss hadde i Oberhausen fredag.

NRK vet gjennom kilder i Kiss-crewet at gruppen har øvd inn klassikeren «Crazy, Crazy Nights» og at den var aktuell for Oberhausen-konserten. Man får heller håpe den kommer i Norge.

Spilte hele «Alive»

Som Gene Simmons lovet på torsdagens pressekonferanse, spilte Kiss hele «Alive», gruppens legendariske konsertalbum fra 1975. Platen blir den dag i dag regnet som en av rockehistoriens store klassikere, og inneholder en rekke av bandets mest kjente sanger.

Kiss Oberhausen

EGEN LOGO: Den vanlige Kiss-logoen er forbudt i Tyskland, på grunn av likheten med SS-symbolet.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Kiss serverte også en lang rekke ekstranumre, hvor mange av gruppens senere hits fikk plass. Kvelden store overraskelse var likevel flørtingen med The Who-klassikeren «Won't Get Fooled Again». Bandet spilte denne live på «Asylum»-turnéen i 1985, og har i alle år vært fast intro-tape for Kiss.

Så får man heller bære over med at frontfigur Paul Stanley var på sitt aller mest vulgære i Oberhausen. 56-åringen runket både gitaren sin og utenpå spandex-buksen sin, og både gestikulerte og ropte at damer i salen skulle flashe puppene sine.

Som to av dem gjorde. På storskjerm.

Kopierte Ace - igjen!

Det bør nevnes at undertegnede har vært svoren Kiss-fan i 21 år. For folk flest betyr det kanskje ikke noe at Ace Frehley og Peter Criss er borte, men slikt merkes hos fansen. Det knyttet seg for eksempel stor spenning til Tommy Thayer sin gitarsolo, som skulle ha helt nye - egne - effekter.

Og det begynte bra. Tommy dro gitaren bak hodet, blendet salen med speilet bakpå gitarkroppen, før han la den foran forsterkeren og messet foran den som en gal heksedoktor mens gitaren feedet vilt.

Deretter dro han i gang Beethovens 5., slik Ace Frehley også gjorde i sin tid, og skjøt raketter opp i taket. Slik Ace gjorde.

Eric Singer gjorde også manns jobb på vokalen på både «Black Diamond» «Nothin' To Lose». Flott levert. Men Eric blir aldri Peter.

Når det er sagt, er det for detaljer å regne. Kiss er tilbake og leverer kanskje klodens mest gjennomførte rockeshow. Som Paul Stanley så høytidelig kunngjorde:

- Vi ville ikke komme tilbake hit før vi kunne gi dere et fullt show, sa vokalisten.

Det er bare å la seg underholde.

Men husk for all del ørepropper!!

LES OGSÅ: Kiss-logoen forbudt i Tyskland

Setlisten fra Oberhausen:

Kiss kø i Oberhausen

FOLKSOMT: Tyskerne stilte tidlig opp for å få gode plasser inne i salen.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Deuce
Strutter
Got To Choose
Hotter Than Hell
Firehouse
Nothin' To Lose
C'mon & Love Me
Parasite
She + Tommy Thayer-solo
Watchin' You
Rock Bottom
100.000 Years + Eric Singer-solo
Cold Gin
Let Me Go, Rock & Roll
Black Diamond
Rock & Roll All Nite
---
Shout It Out Loud
Lick It Up/Won't Get Fooled Again
Gene-solo + I Love It Loud
I Was Made For Lovin' You
Love Gun
Detroit Rock City