Hopp til innhold

- Kjør med piggdekk så lenge du vil

30. mars skal piggdekkene av. – Gi blaffen og bruk heller fornuften, oppfordrer NAF. Gjett hva Vegvesene sier til det?

Piggdekk

VENTER MED Å SKIFTE: Bilister i Sør-Norge trenger ikke bry seg om fristen for å legge om til sommerdekk, som er 30. mars, mener NAF.

Foto: Owesen, Paul / Scanpix

Vinteren har gjort et aldri så lite comeback i Bergens-området nå i påsken. Flere steder ligger det snø og is på veiene, og da er mange avhengige av piggdekk for å komme seg frem.

Men snart må de av, hvis man skal følge regelverket. Første søndag etter påske er fristen for å legge om til sommerdekk. Årets tidlige påske gjør at datoen blir så tidlig som 30. mars.

- Trygt å drøye til ut i april

- Det trenger du ikke bry deg så veldig om, mener senterleder ved Norges Automobil Forbund (NAF) i Bergen, Petter Lahn-Johannessen.

Petter Lahn-Johannessen

SKAL VÆRE SKODD: - Veitrafikkloven sier at man til enhver tid skal være skodd for føret på veiene, sier senterleder ved NAF i Bergen, Petter Lahn-Johannessen.

Foto: Kristian Hovstad / NRK

Han mener været er mer enn god nok grunn til å beholde piggdekkene på nærmest så lenge man finner det nødvendig.

- Nå for tiden er det ofte vinterdekkføre. Så i år kan bilistene trygt drøye til midten av april med å legge om, sier Lahn-Johannessen til nrkhordaland.no .

Vegvesenet er enig

Han mener dette ikke vil være sivil ulydighet. Tvert imot.

- Veitrafikkloven sier at man til enhver tid skal være skodd for føret på veiene, sier NAF-mannen.

Den kanskje største overraskelsen: Statens Vegvesen er helt enig!

- Er datoen der, og været er fint og tørt, skal du ha sommerdekk. Men vi bruker jo hodet vi også, sier inspektør Lars Harald Drange til nrkhordaland.no.

Vinterføre

FORTSATT VINTER: Slik ser det fortsatt ofte ut på veiene i Bergens-området. Vegvesenet vil heller ikke bøtelegge før det er tørt og fint i været.

Foto: Torvild Sveen / NRK

Risikerer ikke bot

Etter det NRK kjenner til, skal det være en uskreven regel hos politiet og Vegvesenet om at bilister ikke blir bøtelagt for piggdekkbruk de første ukene etter fristen for å legge om til sommerdekk.

Vegvesenet bekrefter også at du kjører ganske risikofritt med pigg også etter fristen, dersom vinterværet fortsatt gjør noen gjesteopptredener.

- Vi lytter på alle unnskyldninger og vurderer dem der og da. Er man i grenseland, er vi ikke vanskelige å ha med å gjøre, sier Drange.