Hopp til innhold

Gir «pant» for ødelagt sexleketøy

Vegrer du deg for å levere den utslitte vibratoren på gjenbruksstasjonen? Her er løsningen.

Dansk vibratoramnesti

LAGER RETURORDNING: Helle Rannes i danske Joybox AS tilbyr nå kundene rabatt på nye vibratorer hvis de sender inn sine gamle, ødelagte leketøy.

Foto: Joybox AS

Elektronisk avfall er et potensielt miljøproblem og skal leveres på avfalsstasjoner for riktig håndtering. Men ikke alt av slikt er like lett å kvitte seg med. Høyst personlig leketøy for voksne er kanskje ikke det man har aller mest lyst til å legge oppi kurvene mens det er tilskuere tilstede.

Elektronisk avfall

INGEN VIBRATORER: Det var ingen sexleketøy å se på miljøstasjonen i Knarvik tirsdag.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Den danske vibratorforhandleren Joybox AS har nå kommet opp med en løsning for de som er for flaue til å levere ødelagt redskap på gjenbruksstasjonen. Innehaver Helle Rannes lanserte for kort tid siden tjenesten «VibratorAmnesti», hvor kunder kan returnere ødelagt eller utslitt utstyr.

Får rabatt i belønning

- De fleste sexleketøy ender sine dager på søppelfyllingen, sammen med øvrig husholdningsavfall, sier Rannes.

- Når vi selger slike produkter, påtar vi oss også et miljøansvar. Det har vi valgt å ta på alvor, sier hun.

Joybox gir nå vibratorinnehavere tilbud om rabatter på opp mot 50 prosent dersom de returnerer sitt ødelagte leketøy til dem. Selskapet akter også å donere ti kroner per vibrator til en anerkjent miljøorganisasjon.

Snart også i Norge

- Ideen er god, og noe vi absolutt har til hensikt å gjøre her i Norge også, sier seksualrådgiver Kjersti Antonsen i norske Kondomeriet AS til nrkhordaland.no .

Kjersti Antonsen

OGSÅ I NORGE: Kjersti Antonsen i Kondomeriet AS bekrefter at en liknende ordning snart er på plass i deres firma.

Foto: Kondomeriet

Sexleketøybutikken har allerede en returordning for sine kunder, selv om denne er lite kjent og derfor lite brukt. Men trolig er det flere hundretusen vibratorer og lignende rundt om i norske hjem. Kondomeriet alene solgte ca. 90.500 elektriske leketøy for voksne i 2007.

- Antallet er så stort at vi er nødt til å ta det mer på alvor. Folk kan allerede nå levere ødelagt elektrisk sexleketøy i butikken, så sender vi det til destruksjon. Men vi får inn ganske lite, ikke mer enn rundt 100 i året. Så vi ønsker å fronte dette litt mer og gjøre en innsats for miljøet, sier Antonsen.

- Gjør rent i nattbordskuffen!

Kondomeriet akter å følge samme modell, og tilby prisavslag på ny vibrator som takk for at kunden returnerer sitt ødelagte produkt.

- Foreløpig er vi bare på diskusjonsstadiet, men allerede over påske håper vi å ha ordningen klar, sier Antonsen, som mener timingen ikke kunne vært bedre:

- Da skulle alt være klart for en solid vårrengjøring i nattbordskuffen!