Hopp til innhold

- Kiss venter på Ace

Lurer du også på hvorfor det drøyer med Kiss-bekreftelsen? Her kommer kanskje forklaringen.

Ace Frehley

COMEBACK?: Spekulasjonene går om et Ace Frehley-comeback er årsaken til at Kiss drøyer med å annonsere detaljer rundt Europa-turneen.

Foto: Diane Bondareff / AP

Alt er nå klart for en heidundrende Europa-turné med de sminkede heltene fra New York. Gene Simmons (59) og Paul Stanley (56) har bekreftet at Kiss skal til Europa og Skandinavia, men fortsatt mangler den store bekreftelsen og ikke minst offisielle turnédatoer.

Selv på bandets egen hjemmeside annonseres verdensturnéen kun med et hjemmesnekret banner. Kun fire opptredener er så langt offentliggjort – tre konserter i Australia og én i New Zealand, alle i mars.

NETT-TV: Se Kiss i Oslo Spektrum i 1996 og 1999

Rykter om forhandlinger

Fra før er det kjent at Kiss blant annet er på vei til Donington i England, flere konserter i Tyskland, en opptreden på Olympiastadion i Stockholm, samt et besøk i enten Bergen eller Haugesund. Det fansen nå spør seg om, er hvorfor bandet selv drøyer med å annonsere turnéen.

Ace Frehley

STORHETSTIDEN: Ace Frehley fotografert hjemme i Connecticut i 1977. Nå skal han være i diskusjoner om å ta sminken på seg igjen.

Foto: RICHARD DREW / AP

Årsaken vil, hvis ryktene stemmer, gi Kiss-fansen gåsehud og krampe i smilehullene:

- Kiss drøyer fordi de er i forhandlinger med Ace Frehley om å få ham med i bandet igjen, sier en kilde i det norske konsertarrangørmiljøet til NRKHordaland.no.

Frehley har akkurat annonsert en soloturné, som foreløpig strekker seg fra februar til april. 56-åringen hevder også å ha et flett nytt soloalbum på gang i løpet av våren, noe han har påstått jevnlig siden 1993. «Will be out in the spring» er på denne måten blitt en hyppig brukt vits blant Kiss-fansen.

Levde rockemyten

Gitarist Frehley regnes som opphavet til den klassiske Kiss-sounden fra 70-tallet, og var mannen som mer enn noen annen levde opp til rockemyten i bandet. Vill festing, alkoholisme og gjentatte bilkrasj var vesentlige årsaker til at forholdet til Simmons og Stanley ble stadig mer tynnslitt. Månemannen ville heller ikke være med på den pompøse retningen sjefene dro bandet i på begynnelsen av 80-tallet, og forlot gruppen i 1982, året før Kiss tok av seg sminken.

I 1996 gjorde Frehley comeback i bandet, sammen med trommeslager Peter Criss. Samarbeidet varte til 2002. Da forlot Frehley bandet etter opptredenen under OLi Salt Lake City, blant annet på grunn av rusproblemer og skuffelse over at bandet begynte å planlegge en ny turné bare to år etter Kiss’ store «Farewell Tour».

Sviktende interesse

Simmons og Stanley har siden da hatt kaffekoker og altmuligmann Tommy Thayer på gitar, i Frehleys sminke og kostyme. Thayer har vært ansatt i Kiss-konsernet siden 1989, og har tidligere spilt i det anerkjente coverbandet Cold Gin. Han kopierer Frehley så bra på gitar at han i 1996 måtte lære opphavsmannen sine gamle gitarsoloer.

Likevel har Thayers inntreden ført til at Kiss har blitt mindre attraktiv som konsertattraksjon. Arrangører skal ha krevd minst tre orginalmedlemmer, noe som i 2003 førte til at gruppen midlertidig tok inn Peter Criss for en turné sammen med Aerosmith.

Ofret for Metallica?

En turné med Frehley vil trolig være langt mer innbringende for Kiss enn med dagens besetning. Blant fansen er det mange som ønsker en gjenforening av den kortlevde 2001-besetningen, med Frehley, Stanley, Simmons og Eric Singer på trommer.

Så spørs det om de havner i Bergen i så fall. Bergen Live annonserte fredag at Metallica er klare for Koengen 16. juli. Blant Kiss-fansen spekuleres det allerede i om dette betyr at konsertarrangører dropper bandet og gir opp konkurransen med Skånevik Bluesfestival, som vil ha Kiss til Haraldsvang Amfi i Haugesund.