Hopp til innhold

Metallica til Bergen i juli

Verdens suverent største metal-band kommer til Koengen 16. juli.

Metallica

TIL BERGEN: Lars Ulrich, Kirk Hammett, Rob Trujillo og James Hetfield er klare for Koengen.

Foto: STUART RAMSON / AP

Mandag legges 20.000 billetter til tidenes største hardrock- og metal-begivenhet io Bergen ut for salg via Billettservice. Konserten i Bergen blir den eneste bandet gjør i Skandinavia i sommer. Prisen på billettene blir deretter: Hele 850 kroner, pluss avgifter.

Årets turné har fått navnet «European Vacation», og konsertene vil trolig inneholde en rekke låter fra bandets kommende album, som er produsert av Rick Rubin. Gitarist Kirk Hammett har beskrevet materialet som småprogressivt og stappfullt av gitarsoloer, noe som står i skarp kontrast til «St. Anger»-fadesen i 2003.

Metallica på Valle Hovin, 2007

NYTT ALBUM: James Hetfield holdt på å forlate bandet sist Metallica var i studio. Nu går alt så meget bedre.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX

NETT-TV: Se Metallica på Valle Hovin i fjor

Festløver

Metallica ble dannet i 1981 av gitarist James Hetfield og den danske trommeslageren Lars Ulrich, og platedebuterte med albumet «Kill ’Em All» i 1983. Tidlig markerte gjengen seg som alvorlige festløver, noe som ga dem tilnavnet «Alcoholica».

Det har også tidvis vært ondt blod i leiren, ikke minst da gitarist Dave Mustaine fikk fyken i 1983 og ble erstattet av Kirk Hammett. Mustaine dannet senere Megadeth, men benytter fortsatt hver mulige anledning til å slenge dritt om Hetfield, Ulrich og Hammett.

Bassisten drept

Bandet har også vært gjennom tunge perioder. Blant annet omkom bassist Cliff Burton i en bussulykke i Sverige 27. september 1986. Under innspillingen av «St. Anger» femten år senere gikk bandet mer eller mindre i oppløsning, mens videokamerane rullet, mye på grunn av Hetfields alkoholisme og bandets behandling av Burtons erstatter på bass, Jason Newsted.

Newsted ble erstattet av produsent Bob Rock på platen, men innlemmet Ozzy Osbourne-bassist Rob Trujillo i bandet før utgivelsen. Bandets niende studioalbum, som skal komme i sommer, er det første Trujillo medvirker på.

Hitparade

Metallica spilte for 40.000 hysteriske fans på Valle Hovin i fjor, på sin «Sick Of The Studio»-turné.

Bandet regnes som det aller største innen sin sjanger, og konserten på Koengen blir uten tvil en av de største i Bergen noensinne – trolig kun slått av sirkuset rundt Rolling Stones i 2007.

For uinnvidde kan det nevnes at Metallica står bak udødelige hardrock-klassikere som «Enter Sandman», «For Whom The Bell Tolls», «One», «Battery», «Nothing Else Matters» og «Until It Sleeps».