Hopp til innhold

Kutter seg for å glemme smerten

I hver klasse er det i gjennomsnittet minst tre jenter som skader seg selv med vilje. "Monica" (21) har kommet seg bort fra selvskadingen, men problemet er økende.

Selvskading

SELVSKADING: 'Monica' (21) brukte selvskadingen som terapi. I dag har hun fått hjelp til å komme seg ut av problemene. - Jeg er svært takknemlig for hjelpen jeg har fått, sier hun.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

Selvskading er blitt et stort og økende problem blant unge jenter. I hver skoleklasse driver minst tre jenter med selvskading. Det viser en undersøkelse som ble foretatt blant 15- og 16-åringer på videregående skoler i 2003.

Nicholas Carr

KRITISERER HJELPEORDNING: - Hvis vi behandler selvskading på en god måte, så reduserer vi selvmordstallene, sier Nicholas Carr.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

SE NETT-TV: Stadig flere kutter seg

- Det øker over hele Norge. Bare seks prosent ber om hjelp, og de skjuler det ofte i starten. Det er skambelagt, og da kan vi ikke ha et hjelpeapparat hvor de må søke og stå på venteliste, sier Nicholas Carr, psykologspesialist ved Haukeland sjukehus.

Terapi

Armen til "Monica" (21) viser sporene etter den vonde tiden.

- Jeg var så deprimert at det skulle ingenting til før det bikket over. Det var nok at noen laget en sprekke i glassbordet mitt. Og det tålte jeg ikke, sier hun.

I dag trenger hun ikke lenger smerte for å få kontroll på følelseslivet sitt. I tenårene slet hun med vonde tanker. Selvskadingen brukte hun som terapi.

- Det begynte med smårisping. Jeg ville oppnå å komme meg fri og få en følelse av at det ikke var så vondt likevel. For du kutter bort en del av smerten. Men det kommer bare tilbake, og du blir avhengig av det, sier hun.

Kan redusere selvmord

Helsesøster ved Årstad videregående skole, Agnes Giertsen, kommer stadig oftere i kontakt med jenter som skader seg selv. Bare et søker hjelp. Giertsen frykter for konsekvensene om ikke helsevesenet får mer ressurser.

- Da får vi bare en enda større økning, og vi vet at hvis disse ungdommene går lenge med slike tendenser, så kan det få fatale konsekvenser, sier hun.

- Det vi vet, er at hvis vi behandler selvskading på en god måte, så reduserer vi selvmordstallene, sier psykologspesialist Nicholas Carr.

Agnes Giertsen

ØKENDE PROBLEM: Sykepleier Agnes Giertsen møter stadig flere jenter som skader seg selv.

Foto: Christian Kråkenes / NRK