Hopp til innhold

Skitne dekk kan koste liv

Kombinasjonen salt og veistøv kan gjøre bilen til en dødsfelle. - Vask dekkene to ganger i uken, sier NAF.

Bildekk

MÅ HOLDES RENE: Mønsteret på vinterdekkene blir lett dekket av fett. Derfor bør de vaskes to ganger ukentlig, mener NAF.

Foto: Severin Eskeland / NRK

De aller fleste bileiere kan skrive under på at noen dager med snø, slaps og veisalt gjør bilen skitten og fæl. Uten at man nødvendigvis trenger valfarte til vaskehallen på bensinstasjonen. Langt verre er det derimot å la dekkene forbli skitne. Det kan i ytterste konsekvens koste liv.

Danner fettlag

- Folk er generelt veldig sløve med vasking av bildekkene. Saltet binder veistøvet, og det dannes et fettlag på dekkene. Kjører du mye på saltede veier, bør du vaske dekkene to ganger i uken, sier bilteknisk rådgiver Jan Ivar Engebretsen i NAF til NRKHordaland.no.

Han sier at slurv med dekkene er langt farligere enn mange tror.

- Man tenker kanskje ikke over at det kun er fire håndflaters størrelse på dekkene som til enhver tid er i kontakt med Moder Jord. Da sier det seg selv at det kan få store konsekvenser hvis du ikke holder dekkene vedlike, sier Engebretsen.

- Kun varmt vann som nytter

Heldigivis krever det ikke så altfor mye innsats. Men Engebretsen advarer mot å ta lett på oppgaven.

- Dekkrens alene hjelper godt på. Men mot fettbelegget er det kun varmt vann på over 60 grader som nytter. Bruker du dekkrens og spyler det av med varmt vann, får du en gedigen effekt, sier NAF-rådgiveren.