Hopp til innhold

Vurderer å stanse Kystbussen

Konkurransetilsynet mener Kystbuss-samarbeidet kan være ulovlig.

Tilsynet mener at samarbeidet mellom HSD buss, Connex Vest og Gaia Reiser kan være ulovlig.

Nå vurderer Konkurransetilsynet å pålegge selskapene å avvikle Kystbussen mellom Stavanger og Bergen.

- Konkurranse gir bedre tilbud

- De tre selskapene kunne gitt et bedre og billigere tilbud om de konkurrerte i stedet for å samarbeide, sier seksjonssjef i Konkurransetilsynet, Eivind Kloster-Jensen.  

Ruten har et stort passasjergrunnlag. Derfor burde det være mulig å konkurrere på strekningen, mener tilsynet.

- Kystbussen består av betydelig logistikk, og ruten kan kun bestå ved dette unike samarbeidet, sier konserndirektør i HSD Buss, Bjørn Ove Børnes.

Kystbussen har avganger annenhver time fra morgen til kveld - hver time fredag til søndag. Det er den største ekspressbussruten i Nor-way bussekspress.

Risikerer million-gebyr

Nå tjener HSD Buss, Connex Vest og Gaia reiser penger på ruten, men slik har det ikke alltid vært.

- Vi startet i 1993 og tapte en god del penger fremover mot 2000. Nå frakter selskapet 400 000 mennesker årlig og har fått ruten til å gå i pluss, forteller Børnes.  

For noen år siden ble det enklere å få konsesjon på slike ruter, og det er bakgrunnen for at Konkurransetilsynet nå har gått grundig gjennom ekspressbuss-tilbudet i Norge.

Nå har altså selskapene bak Kystbussen blitt varslet om at de kan bli pålagt å avvikle samarbeidet om ruten, og de tre selskapene risikerer også et gebyr på tilsammen 3,5 millioner kroner.

Flere ruter kan forsvinne

Nå har selskapet bak Kystbussen frist til 12. mai med å komme med tilsvar. Men Kystbussen er bare en av 40 slike bussruter.

- Hvis Konkurransetilsynet konkluderer med at dette er et ulovlig samarbeid, så vil det få betydning for flere andre selskaper som samarbeider. Det sier seksjonssjef i Konkurransetilsynet, Eivind Kloster-Jensen.

- Vi kan ikke utelukke at det er flere samarbeid som må avvikles.

Ekspressbussrutene frakter årlig 4,5 millioner reisende.