Hopp til innhold

- Saken kunne vært løst

Advokat Odd Drevland er sjokkert over politiets sviktende etterforskning i savnetsaker. Han mener Trine Frantzen-saken kunne vært løst for lengst.

Trine Beate Frantzen ble meldt savnet 5. mai 2004
Foto: HANDOUT / SCANPIX

Odd Drevland

SJOKKERT: Drevland er sjokkert over politiets sviktende etterforskning i savnetsaker.

Foto: Johansen, Rune / SCANPIX

Drevland mener at Trine Frantzens forsvinning kunne vært oppklart dersom etterforskningen var blitt igangsatt like etter hennes forsvinning i mai 2004.

Det gikk tre måneder før politiet begynte å etterforske forsvinningen.

– Først da privatetterforsker Ola Thune hadde et program om henne på programmet «Savnet» tok politiet ordentlig fatt i saken og etterforsket det som en drapssak. Men da var de elektroniske spor borte.

- Jeg våger å påstå at saken ville kunne vært løst dersom etterforskningen var igangsatt straks etter at hun forsvant, sier Drevland til Dagsavisen.

Nedprioritert

– Ved å følge de elektroniske sporene kunne vi funnet hvem som sto bak forsvinningen, mener Drevland. 

Han fillerister politiet for holdningene han har opplevd i denne saken.

– Etter min mening skinner det gjennom politiets arbeid at det faktum at Trine Frantzen var narkoman gjorde at etterforskningen ble underprioritert.

- Slik finnes det også tilfeller av i saker hvor savnede har hatt en psykiatrisk forhistorie. Dette er politiholdninger som nå bør lukes ut en gang for alle, sier Drevland.

- Må ta grep

De siste fem årene har 79 personer som ble meldt savnet aldri blitt funnet. Dette framgår av en oversikt fra Kripos.

Drevland er sjokkert over politiets sviktende etterforskning i savnetsaker, og mener det nå må tas grep for å få resultater.

- Enten bør Kripos overta etterforskningsansvaret for saker hvor personer blir borte, eller så må det lokale politiet rundt om i landet settes på skolebenken for å få mer erfaring og kunnskap om hvordan de skal etterforske savnetsaker, sier Drevland.

På tross av at Riksadvokaten i 2004 sendte ut et rundskriv til alle politidistriktene og statsadvokatembetene med nye og omfattende instrukser for å sikre etterforskningen av savnede i Norge, opplever etterlatte fortsatt mangelfull oppfølging fra politiets side.