Hopp til innhold

15.000 sjekker slekta hver dag

Millioner av slektsforskende nordmenn og amerikanere sprenger kapasiteten på nettsted for slektsforskning. Nå økes båndbredden.

Lesesal

FAMILIEN PÅ NETT: Økt båndbredde skal gjøre det lettere for folk å finne sine røtter.

Foto: Borgen, Ørn E. / SCANPIX

Statsarkivet i Bergen har hvert år nesten 5,5 millioner unike brukere på sitt nettsted for slektsforskning, Digitalarkivet.no. Over 20 prosent av brukerne er amerikanere på jakt etter sine norske røtter. Interessen har aldri vært større, sier statarkivar Yngve Nedrebø.

– Tidligere måtte folk reise på biblioteket eller til et arkiv, eventuelt skaffe seg en bygdebok, for deretter å grave og leite. Nå kan du gjøre alt dette direkte på nettet, sier Nedrebø til NRK Hordaland .

Tidoblet

Problemet hittil har vært at den enorme trafikken har gjort det nettjenesten både treg og ustabil. Nå håper Statsarkivet at økt båndbredde skal gjøre siden mer brukervennlig.

– Vi har tidoblet kapasiteten, og håper at det skal holde. Trafikken pleier øke utover høsten, med en topp andre juledag. Det skal bli spennende da å se om vi har nok god kapasitet, sier Nedrebø.

– Vil bare øke

En ivrig bruker av nettstedet, Åse Ryssedal Sæter fra Nordfjord, har gransket slekta i over 30 år. Hun tror bruken av nettstedet bare vil øke.

– Slektsforskning er populært som aldri før, spesielt nå som mange kommer fra oppløste familier. At man kan forske på nett, i stedet for å dra til Bergen hver gang, er bare helt topp, mener hun.