Hopp til innhold

Lege: - Feil å gjenopplive gamle

Luftambulansen blir i dag tilkalt når pasienter på sykehjem får hjertestans. Feil bruk av ressurser, mener kommunlegen i Granvin i Hordaland.

Kommunlege Gunnar Hetland i Granvin mener det nesten alltid er feil å varsle AMK-sentralen (Akuttmedisinsk kommunikasjonssentral) når en eldre person får hjertestans - uavhengig av om det skjer i hjemmet, på sykehjem eller andre steder.

- Vi må spørre oss hva slags liv vi gjenoppliver dem til. Men hvis en sprek 80-åring får hjertestans i Bergen sentrum, skal jeg ikke si at man ikke skal prøve gjenoppliving, sier Hetland til VG.

Hetland mener at litt av problemet er at personalet ikke tør si at pasienten er død, fordi personalet er redde for klage- og tilsynssaker.

- Dette fører til handlingslammelse, sier Hetland, som ønsker en debatt om gjenoppliving av eldre mennesker.

- En besynderlig ressursbruk 

Hetland får langt på vei støtte fra medisinsk ansvarlig for luftambulansen i Bergen, Guttorm Brattebø.

- Det er en besynderlig ressursbruk. Eldre mennesker er ofte mette av dage og vil dø fort og smertefritt, sier Brattebø, som forteller at de er blitt utkalt for å redde pasienter som ikke ønsker gjenoppliving.

Leder av Foreningen Retten til en verdig død, Levi Fragell, befinner seg ikke på samme ståsted som Hetland og Brattebøs i problemstillingen.

Ifølge Fragell skal alle mennesker behandles likt uavhengig av alder.

- Eldre folk som får hjertestans kan ha mange gode år foran seg. Jeg stiller meg totalt uforstående til at de ikke skal få den hjelpen de har krev på, sier Fragell til VG.