Hopp til innhold

Giardia-ofre krever oppreising

5000 mennesker ble smittet av en parasitt i drikkevannet i Bergen i 2004. Nå kommer de første kravene om oppreisning.

Giardia-parasitt
Foto: Scanpix/AP

Høsten 2004 ble rundt 5000 mennesker i Bergen smittet av en parasitt i drikkevannet.

Kloakk fra husene i nærområdet hadde rent ut i den kommunale vannkilden Svartediket, og med kloakken kom den aggressive mageparasitten Giardia.

Her kan du se mer om bakgrunnen!

- Utvist grov uaktsomhet

Minst 300 av de 5000 har fremdeles plager, mange av dem så omfattende at de ikke kan arbeide.

Nå ønsker altså flere av dem oppreising.

- Vilkåret for å få oppreisning er at det er utvist grov uaktsomhet. Og på bakgrunn av den granskingsrapporten som et eksternt utvalg la frem i sommer, mener vi at Bergen kommune har vært grovt uaktsom, sier advokat Eva Drageset.

Lekke kloakkrør

Drageset har i overkant av tjue klienter som er blitt kronisk syke etter giardia-epidemien i Bergen.

Foreløpig har hun sendt krav om oppreisning på vegne av fire av klientene. Kravene ligger på mellom 50 000 og 200 000 kroner.

Advokat Eva Drageset
Foto: NRK Brennpunkt

I brevet til Bergen kommune viser erstatningsadvokaten til rapporten fra det eksterne utvalget som gransket giardia-epidemien.

De konkluderte blant annet med at giardia-epidemien ville ha vært unngått om kommunen hadde fulgt Drikkevannsforskriften, og at Svartediket vannverk ikke var godkjent.

Ifølge granskingsrapporten ville en godkjenningsprosess ha avdekket at det var lekke kloakkrør i nedslagsfeltet til drikkevannet.

- Kommunen har erkjent ansvar 

Kommuneadvokat Helge Strand bekrefter at han har mottatt kravene om oppreisning.

- Kommunen har erkjent ansvar etter produktansvarsloven for dem som ble smittet av giardia. Det er jo et tilnærmet objektivisert ansvar, men det omfatter ikke et ikke-økonomisk tap som et slikt oppreisningskrav er. Oppreisning forutsetter et mye større ansvarsgrunnlag, det må foreligge forsett eller grov uaktsomhet, sier Strand.

- Hva tenker du om at advokat Drageset hevder kommunen har vært grovt uaktsom?

- Så langt har ikke det vært vår oppfatning, sier kommuneadvokaten.

Kroniske utmattelsesyndrom 

Rundt halvparten av klientene til advokat Drageset har fått diagnosen ME, kronisk utmattelsessyndrom, etter giardiasmitten.

Marianne Sævig
Foto: NRK Brennpunkt

Det fører til at de tappes for energi, og de forteller om symptomer som hjertebank, skjelvinger, konsentrasjonsvansker og svimmelhetsanfall som fører til besvimelser.

Flere av dem er så syke at de ikke kan være i arbeid eller jobb.

- For en person med høy inntekt som må gå over på rehabiliteringspenger snakker vi om store inntektstap, sier advokat Eva Drageset.

Hun mener de som er blitt syke også har rett på ménerstatning som kompensasjon for tapt livskvalitet.

- Her er det snakk om personer med kronisk kvalme, diaré, de mister gleden over et godt måltid. De er til stadighet redde for å være steder der de ikke har et toalett i nærheten og det kan være problematisk å ta buss eller andre former for offentlig transport.

- Og da er det klart at det går på livskvaliteten. Og for en stor gruppe, studenter, snakker vi om de beste årene i deres liv, sier advokat Drageset til NRK Brennpunkt.

Ta kontakte med oss på e-post!