Hopp til innhold

Verdenspremiere for første Grytten-film

Torsdag kveld var det premiere på den første av Frode Grytten sine bøker som er blitt spillefilm. Se stemningsrapporten fra den røde løperen.

I kveld var det premiere på den første av Frode Grytten sine bøker som er blitt spillefilm. Se stemningsrapporten fra den røde løperen.

SE VIDEO: Vi sto på den røde løperen under premieren på «Her er Harold» på Odda kino. FOTO: Christine Kongsvik

I går var det verdenspremiere på filmen «Her er Harold». Filmen handler om en møbelhandler som får Ikea som nabo, og går til aksjon for å ødelegge for møbelgiganten.

Filmen er laga av Gunnar Vikene og er basert på Frode Grytten sin roman «Saganatt». I hovedrollen som hevngjerrig møbelhandler møter vi Bjørn Sundquist.

Dette er første gang en av Frode Grytten sine filmer er blitt til spillefilm.

Les også: – Jeg fikk helt frysninger

Grytten: – Deilig

Premieren gikk på Odda kino torsdag kveld, og NRK var til stede på den røde løperen før filmen ble vist for første gang. Det var også regissør og forfatter – og den viktige Saab-bilen fra filmen.

– Dette er deilig, sa Grytten selv før den aller første visningen av filmen.

Verdenspremieren skjer under årets Litteratursymposiumet i Odda.

– Jeg har aldri tenkt bevisst på det, eller skrevet en bok for at den skal kunne bli film. Men jeg tror likevel jeg gjør det, fordi jeg er så glad i film og foto og det er en visuell del i skrivingen min.

Les også: – Skal bli godt å skrive langt igjen

Kinoen som inspirerte

Premieren gikk på en plass der forfatteren hadde mange av sine første kulturopplevelser: Odda kino. Han forteller at filmene han så på kinoen i barndommen var med å skape et ønske om å bli historieforteller.

– Jeg har vokst opp her og det er Norges vakreste kino. Jeg har sett utrolig mye film her og en av de filmene, «Chinatown» av Roman Polanski, var slik at jeg gikk rett hjem og skrev min første lange fortelling.

Torsdag kveld fikk han oppleve å se den første «Grytten-filmen» ha premiere på den samme kinoen.

Du kan se en smakebit fra filmen her:

Filmen Her er Harold er basert på en roman av Frode Grytten.

SE VIDEO: Smakebit av filmen Her er Harold.