Hopp til innhold

– 99 prosent av russerne er skikkelige folk, men de har ikke så stor innflytelse

Hans-Wilhelm Steinfeldt advarer mot ensrettingen i Russland, spesielt innen utdanning. – Det skjer en «politistat light»-ensretting, sier han.

Hans Wilhelm Steinfeld

ADVARER MOT ISOLASJON: – Vi kan ikke la være å kommunisere med et av verdens største land, sier Hans-Wilhelm Steinfeldt.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Den mangeårige Moskva-korrespondenten besøkte denne uken Universitetet i Bergen. Der holdt han et foredrag om studenters motstand mot diktaturer og totalitære regimer. Etterpå var han i samtale med UiB-rektor Dag Rune Olsen.

Han styrer et universitet som samarbeider med Russland på ulike måter, blant annet med universitetet i St. Petersburg. Denne uken varslet utenriksminister Børge Brende (H) at Norge kastet seg med på de nye sanksjonene EU har innført mot Russland, og så sent som i dag gjentok Brende at han er bekymret for utviklingen i landet.

Steinfeldt, som nå hopper av som journalist og går over i PR-bransjen, mener det er feil å isolere seg fullstendig fra russerne, selv om man kan være kritisk til håndteringen av striden med Ukraina.

– Vi kan ikke la være å kommunisere med et av verdens største land. 99 prosent av russerne er jo skikkelige folk, men de har ikke så stor innflytelse på det som skjer, sier Steinfeldt.

– Ungdommen er lyset i tunnelåpningen

UiB-rektoren forteller at han under sitt nylige besøk i Russland opplevde at det foregikk en masseutskiftning av lærebøker på grunnskolenivå, og streng kontroll med hvilke historiebøker som ble tilbudt elevene.

Høyere oppe i utdanningssystemet er korrupsjon et av de største problemene, ifølge Steinfeldt.

– Halvparten av det vitenskapelige potensialet i Russland jobber i USA. Det er behov for utdanningsreformer. Det skjer en «politistat light»-ensretting, og det er veldig mye korrupsjon. I fjor ble 1.200 doktorgrader trukket tilbake fordi de viste seg å være plagiater, sier han.

Steinfeldt viser til undersøkelser som tilsier at produktiviteten i Russland ligger 30 ganger lavere enn EU-nivå.

– Folk spør meg om jeg ser lyset i tunnelen for Russland. Da sier jeg at det er to lys: Det er det fra tunnelåpningen på den andre siden, og det fra et motgående tog. Ungdommen er lyset i tunnelåpningen, sa Steinfeldt til UiB-studentene.

Se Steinfeldt på UiB her:

Hans Wilhelm Steinfeld om dagens studenter kontra datidens, russisk likestilling og mye mer.

BESØKTE UNIVERSITETET I BERGEN: Se Hans-Wilhelm Steinfeldt i samtale med UiB-rektor Dag Rune Olsen. Foto: Sigurd Hamre | Redigering: Jarl Omestad