Hopp til innhold

Havforskerne: Isfritt hav gir ikke mer fisk

Når isen smelter rundt Nordpolen, betyr det ikke nye fiskerimuligheter for Norge. Kanskje tvert i mot, mener norske havforskere.

Havis

STADIG MINDRE IS: Dette vil ha lite å si for norske fiskere, mener havforskerne.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

– Selv om isen i Polhavet nord for Svalbard forsvinner blir det ikke mye fisk å hente der, tror forskningsdirektør Harald Loeng ved Havforskningsinstituttet i Bergen.

Harald Loeng

FOR STOR OPTIMISME: Forskningsdirektør Harald Loeng tror ikke det blir mye fisk å hente i Polhavet.

Foto: Havforskningsinstituttet

Men politisk blir det jo snakket om at nå åpner det seg mye muligheter både for fiskeri- og petroleumsleting lenger nord. Er dette feil?

– Jeg vil ikke uttale meg om petroleum, men når det gjelder fiskeriene så er det nok noen som kanskje har vært vel optimistiske, sier Loeng.

LES OGSÅ: Forebereder fiskeregime når isen forsvinner

Isfritt mellom Norge og Svalbard

Lars Henrik Smedsrud

ISFRIE OMRÅDER: Utviklingen går raskt, sier professor Lars Henrik Smedsrud ved Geofysisk institutt ved Univesitetet i Bergen.

Foto: Universitetet i Bergen

Nå er så godt som hele Barentshavet mellom Norge og Svalbard uten is om vinteren. På to til tre tiår har vinterisen forsvunnet fra et like stort havområde som Storbritannia. Det gjør både fiske og boring etter olje og gass lettere.

– Hvis det smelter noe mer eller blir varmere nå så vil jo disse områdene lenger øst i russisk sektor eller områdene nord for Svalbard i det dype Polhavet bli isfrie, sier professor Lars Henrik Smedsrud ved Geofysisk institutt i Bergen.

SE VIDEO: Isen smelter i Arktis

LES OGSÅ: Arktis er mest utsatt for havforsuring

Store dyp

Men selv om deler av Polhavet nord for Barentshavet blir isfritt blir det ikke noen ny gullgruve for verken trålere eller for Statoil.

– Det er så dype havområder at der er det nok lite fisk å hente. Også olje og gass som måtte finnes under havbunnen er nok umulig å få opp med den teknologien vi har i dag.

Med mindre is kommer nok enkelte fiskeslag til å dra på sommerbeiting inn i Polhavet, sier forskningsdirektør Harald Loeng ved Havforskningsinstituttet:

– Det er uer, sild og ikke minst lodde. Torsk og hyse derimot trenger å leve langs bunnen og Polhavet er for dypt, så disse fiskeslagene går ikke lenger nord enn til skråningen ned mot det dype Polhavet.

– Det vil nok ikke bli noe fiske her de første 10 til 15 årene, sier Loeng.

USA/ NASA handout image shows the new record low Arctic sea ice extent

FORSVINNER RASKT: Slik var situasjonen i 2012. Om noen tiår kan all is være borte fra Polhavet om sommeren.

Foto: NASA / Reuters