Hopp til innhold

Stor skredfare på Vestlandet i dag

Uværet skyller i ettermiddag inn over Vestlandet. Med seg har det fare for flere typer ras.

Frikjørere, skredfareskilt

SKREDFARE: I dag slår uværet inn over Vestlandet. Det betyr betydelig eller stor snøskredfare på det meste av kysten i vest.

Foto: Erik Waage / NRK

Søndag sendte Vêrvarslinga på Vestlandet ut obs-varsel for store deler av Vestlandet.

Her advares det mot store nedbørsmengder, sterk vind og snøskredfare, og varselet gjelder i Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane og Sunnmøre.

Faregrad 4 flere steder

Det har vært sendt ut flere slike varsel denne helgen, og det siste kom søndag formiddag.

På enkelte steder er det meldt om snøskredfare i faregrad 4, som er den nest høyeste på skalaen.

Skredvarsel 14. april

SKREDFARE: Slik ser skredvarselet for Sør-Norge ut på Yr.no søndag.

Foto: Yr.no

Det var varslet mulig ekstremvær på Vestlandet i dag, men uværet ble ikke så ille som fryktet og varselet er avblåst. Men selv om ekstremværet uteble er det likevel grunn til å trå varsomt i vest i dag.

Obs-varsel ble sendt ut også i går, men det oppdaterte obs-varselet søndag varsler viser hvor det er ekstra stor snøskredfare i alle fylkene.

Her er det størst skredfare

I tillegg til både storm og kraftige regnskyll er det altså stor skredfare på følgende steder:

  • Fjordane-regionen i Sogn og Fjordane
  • Voss-området i Hordaland
  • Røldal-regionen i Hordaland/Rogaland

Med stor snøskredfare er oppfordringen i fjellet at man skal «unngå alt skredterreng, samt bekkeløp og forsenkninger som samler vann.» Enkelte veistrekninger kan også være utsatt med skredfare 4.

Også i flere andre områder på Vestlandet, som Hemsedal, Sogn, Jotunheimen og Romsdal, er det skredfare.

– Uværet begynner nå

– Uværet begynner nå. Det er lavtrykk som kommer inn over Vestlandet fra Atlanterhavet i dag og passerer over Vestlandet de 12–16 neste timene, sier vakthavende meteorolog Martin Granerød hos Vêrvarslinga på Vestlandet søndag formiddag.

– Der det ikke har begynt å regne allerede, vil det begynne snart. Hovedtyngden av uværet treffer nå i ettermiddag og i kveld, før det vil avta utover natten igjen, sier Granerød.

Det er ventet liten storm utsatte steder og full storm ved Stadt i dag.

Fare for flere typer ras

Når temperaturen i tillegg stiger, blir snøgrensen i løpet av dagen betydelig høyere. Det betyr at mye vil komme ned fra fjellet – ikke bare smeltet snø.

– Man må være forsiktig om man skal ut og kjøre. Når det kommer så mye vann på en dag, kan det i tillegg gå både steinras eller andre typer ras, sier Granerød.

Statens vegvesen varslet før helgen at de ville følge med på skredvarselet, og at de er obs steinsprang og andre ras på veiene i helgen.

Uværet 14. april

VÆR PÅ VEI: Kartet på YR.no viser hva som venter Vestlandet i dag. Slik er situasjonen ventet å bli klokken 16.00 i dag.

– Hjelp vannet

Meteorologen ber folk hjelpe vannet med å renne unna.

– Et obs-varsel sender vi ut for at folk skal bli oppmerksomme på at det kommer mye nedbør. Så har man kumlokk i hagen, eller i veien ved huset, så sørg for å rydde rennesteiner og lignende slik at vannet får rent ut.

Her er hele obs-varselet som ble sendt ut søndag formiddag:

  • Rogaland
    Søndag er det ventet lokalt mye nedbør. Det er ventet sørøst liten storm 22 m/s utsatte steder, søndag kveld minkende. Lokalt stor snøskredfare, faregrad 4.
  • Hordaland
    Søndag er det ventet lokalt mye nedbør. Det er ventet sørøst liten storm 22 m/s utsatte steder, søndag kveld noe minkende. Lokalt stor snøskredfare, faregrad 4.
  • Sogn og Fjordane
    Søndag er det ventet lokalt mye nedbør. Det er ventet sørøst liten storm 22 m/s utsatte steder, full storm 25 ved Stad, natt til mandag forbigående minking. Lokalt stor snøskredfare, faregrad 4.
  • Møre og Romsdal
    Søndag er det ventet lokalt mye nedbør på Sunnmøre.