Hopp til innhold

Hele lastebilnæringen vil markere begravelsen til Anja (10) og Dave (47)

Torsdag skal lastebilsjåfør Dave (47) og Anja (10) begraves i Nederland. Da vil lastebilnæringen i Norge markere at de ikke lenger godtar dårlig sikring av vinterføret på norske veier.

Lastebileiere mener Statens vegvesen sparer penger på ikke å sikre vinterveiene godt nok.

SE VIDEO: Lastebileiere stopper i protest etter dødsulykke.

For snart to uker mistet to personer livet da en lastebil kjørte utfor veien på Ådland bru på Stord.

Tilhengeren på traileren ble fullstendig knust i ulykken, og en 47 år gammel mann og datteren hans døde i den voldsomme utforkjøringen.

Etter ulykken kom det frem at det var svært glatt på det utsatte stedet, der veien går over en elv. Det ble varslet om forholdene bare timer før ulykken, men saltet som ble strødd rant bare vekk fra veien.

Lastebilsjåfører markerer torsdag

Gravleggingen er klokken 14:00 i Nederland. Da vil lastebilsjåfører på hele Vestlandet markere ved å stoppe langs veien og blinke med nødlysene.

LES MER: Døde på livsfarlig strekning

Norges Lastebileier-Forbund står bak markeringen, som skal vare i fem minutter. Sjåfører fra minst fem andre fylker skal delta i markeringer.

To personer omkommet etter voldsom ulykke på Stord i Hordaland.

SE VIDEO: Slik så det ut på ulykkesstedet ved Ådland bru 28. februar.

Markeringen er også en protest mot dårlig sikring på norske veier. Lastebileierforbundet er kritiske til måten veiene vedlikeholdes på vinteren og viser blant annet til måten det ble strødd på Ådland bru natten til 28. februar.

– Vi gjør dette for å vise myndighetene våre at nå må det komme tiltak på bordet. Om en salter når det er for kaldt, har ikke saltet noen virkning. Det må mer penger på bordet til å strø med sand, mener Jan-Ove Halsøy, fylkesleder i Norges Lastebileier-Forbund i Hordaland.

Ingen konklusjon

Statens vegvesen bekrefter at det var glatt morgenen Anja og Dave mistet livet, men har ennå ikke konkludert med hva som årsak til ulykken. De mener de gjorde det de kunne når de saltet.

LES MER: Varslet om glatt veg før ulykken

– Men når en får slike tragiske ulykker, tenker vi at det dessverre ikke var nok likevel, sier Olav Finne, avdelingsdirektør i Statens vegvesen.

To omkom i utforkjøring

KNUST: Tilhengeren på vogntoget ble fullstendig knust i ulykken.

Foto: Marte Rommetveit / NRK

– De var som en av oss

Stein-Inge Larsen er styreleder i Byrknes Auto, transportfirmaet med omtrent 40 sjåfører. Det var også ham den nederlandske sjåføren kjørte for da ulykken skjedde 28. februar.

– Det første som slo meg er at dette har skjedd nok en gang. Og nå er det familie som er revet fra hverandre, sier han til NRK.

Moren til ti år gamle Anja måtte reise til Norge for å identifisere de to omkomne.

Den norske oppdragsgiveren skal selv i begravelsen.

– De var fra Nederland, men de var likevel som en del av oss. De kjørte for oss og var fast i Norge. Det blir tungt, men det skal bli en verdig markering, sier Larsen.