Hopp til innhold

Barnevernet må kutte flere hundre millioner kroner

Bare på Vestlandet må barnevernet kutte 150 millioner. Ansatte frykter kutt vil ramme barna som trenger mest.

Barn

STÅR UTEN TILBUD: Ansatte i kommunene frykter barn vil stå uten viktige tilbud når Bufetat nå legger ned forebyggende tiltak.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Lillian Skevik

– VIL BLI FLERE AKUTTPLASSERINGER: Lillian Skjevik i et av tilbud som legges ned, frykter konsekvenser.

Foto: Renold Tennysen Christopher / NRK

Bare i Bufetat i region vest skal 150 millioner kroner kuttes. De andre regionene vil ikke gå ut med hvor mye de skal kutte.

I region vest skal flere stillinger bort, og flere av dagens forebyggende tilbud til barn og unge avvikles.

Konkret betyr det at Bufetat legger ned Kriseteamet ved Bergen barn- og familiesenter, og et av MST-teamene i Bergen.

Har hjulpet 300 barn

Kriseteamet består av tre personer. De hjelper familier i vanskelig situasjon, og jobber for å hindre plasseringer av barn utenfor hjemmet. Teamet har vært i 22 kommuner, og siden 2010 har vært i kontakt med nærmere 300 barn.

Multisystemisk terapi (MST) er et behandlingstilbud for familier med ungdom med alvorlige atferdsvansker. I region vest har Bufetat tre MST-team. Nå vil de legge ned et av de.

– Vil gå ut over barn

Lillian Skjevik er en del av Kriseteamet. Hun sier at hun har vært med å forhindre en del akuttplasseringer.

– Vi har bidratt til at en del barn har blitt værende hjemme og sluppet den belastningen som det er å bli plassert utenfor hjemmet, sier Skjevik.

Avviklingen av Kriseteamet vil gå ut over barn, sier hun.

– Sannsynligheten for at flere barn blir akuttplassert kan være en konsekvens av dette, dersom ikke noe tilsvarende tilbud blir opprettet.

Ingen står i dag klare til å overta de barna og de familiene Bufetat nå slutter å hjelpe, frykter Fagforeningene og barnevernsansatte i kommunene.

FO: – Vi er bekymret

– Vi er bekymret for at kommunene i dag ikke kan erstatte det som nå Bufetat region vest avvikler, sier Grethe Kvist, i Fellesorganisasjonen Hordaland, som organiserer barnevernspedagoger i fylket.

Hun sier at det kommunale barnevernet allerede sliter med å gjøre den lovpålagte jobben.

Grethe Kvist

FRYKTER DÅRLIGERE TILBUD: Fagforeningene er redd kommunene ikke har nok ressurser til å erstatte tilbud som forsvinner.

Foto: Renold Tennysen Christopher / NRK

– Dette vil gå mest ut over barnevernstjenestene i de små kommunene. De har verken folk eller den kompetansen til å ta over og tilby de samme oppgavene som staten nedlegger. Det vil ta lang tid før de får det på plass, om de klarer det.

– Jeg frykter at barn og unge og foreldre ikke får den hjelpen som de etter loven har krav på. Nemlig å få hjelp før problemene blir så store at barn og ungdom må flytte ut av familiene.

Bufetat: – Utfordrende økonomi

Borghild Lekve

UTFORDRENDE ØKONOMI: Borghild Lekve sier at de må gjøre noen grep for å få orden i deres økonomi.

Foto: Renold Tennysen Christopher / NRK

Borghild Lekve, avtroppende regiondirektør i Bufetat vest, sier at slik situasjonen er i dag, har ikke Bufetat her i vest ikke budsjett til å dekke alle disse oppgavene.

– Vi har en utfordrende økonomisk situasjon. Derfor må vi spare rundt 150 millioner kroner.

Lekve sier at for å komme i økonomisk balanse må de blant annet kutte i tiltak som de ikke er pålagt å gjøre.

– Bufetat region vest må fokusere på sine egne kjerneoppgaver, altså lovpålagte oppgaver og andre oppgaver som etaten er pålagt.

Lover dialog med kommunene

Hun påpeker at det kommunale barnevernet har hovedansvaret for forebyggende arbeid og at det er naturlig at kommunene overtar disse oppgavene.

– Kommunene har blitt styrket de siste årene når det gjelder antall stillinger, vi tenker at situasjonen er noe annerledes for kommunene i dag enn den var for noen år siden, da vi begynte med disse tiltakene.

– Vi vil ha en dialog med kommunene for å sikre gode overganger. Vi vil ikke avvikle eksisterende tilbud slik at barn og familier som i dag får hjelp får avsluttet denne hjelpen før denne naturlig ville vært avsluttet.

21 prosent flere barn fikk hjelp fra Bufetat ved utgangen av 2012 enn ved utgangen av 2009.

Høyre: – Elendig barnevernssatsing

Linda Hofstad Helleland

VIL HA MER TIL KOMMUNENE: Høyre vil at kommunene må få større ansvar og mer midler, sier Linda Hofstad Helleland i Høyre.

Foto: Sørbø, Krister / NTB scanpix

Høyres familiepolitiske talskvinne, Linda Hofstad Helleland, er ikke enig i at det kommunale barnevernet er styrket under den rødgrønne regjeringen.

– Når kommunene ikke er klare til å gi det tilbudet barn trenger, det er en resultat av mange års handlingslammelse fra regjeringen. Det er et systemkrise i barnevernet som dessverre rammer barn.

– Nå må regjeringen ta tak og styrke det kommunale barnevernet. Gi kommunene nok midler til å styrke det forebyggende arbeidet. Slik at barn og unge får den hjelpen de har krav på, noe de ikke gjør i dag.

– Største barnevernsløftet på 20 år

SV-leder Audun Lysbakken eller barne-, inkluderings- og likestillingsminister Inga Marte Thorkildsen (SV) vil ikke kommentere kuttene Bufetat foretar eller kritikken fra Høyre.

Kjetil Andreas Ostling

BARNEVERNSLØFT: Statssekretær Kjetil Andreas Ostling fra SV, sier at regjeringens satsning på det kommunale barnevernet er det største barnevernsløftet på over 20 år.

Foto: BLD

Men statssekretær Kjetil Andreas Ostling fra Barne-, Likestilling- og Inkluderingsdepartementet (SV) sier at den rødgrønne regjeringen har styrket det kommunale barnevernet med over en halv milliard kroner.

– Og 850 stillinger som en direkte følge av regjeringens satsing. Høyre har verken foreslått å styrke det kommunale barnevernet når de har sittet med makt, og de i alternativ budsjett for 2013 har foreslått å kutte det statlige barnevernet med 260 millioner kroner. Summen av dette ville vært med å svekke det barnevernet vi har i dag kraftig.

– Hvordan skal kommunene hjelpe barn når flere av forebyggende tiltak legges ned?

– Vi forutsetter at Bufetat har en løpende dialog med kommunene som er involvert i omstillingstiltak, sier Ostling.