Hopp til innhold

– Blant de største svulstene kirurgen noensinne hadde operert

Den tidligere Kosovo-soldaten fikk en hissig svulst på hjernen som var svært uvanlig for hans unge alder. Han fikk den operert ut akkurat i tide.

Gard Erlend Roland er den siste av flere veteraner som har fortalt om svulst etter endt tjeneste for FN i Kosovo.

SE VIDEO: Den tidligere soldaten Gard Erlend Roland fikk en sjelden og alvorlig hjernesvulst.

– Jeg har hørt i ettertid at jeg trolig ikke ville overlevd helgen om jeg ikke hadde fått operert ut svulsten den fredagen, forteller Gard Erlend Roland.

Den tidligere KFOR-soldaten forteller om den tøffe tiden da han ble alvorlig syk for snart to år siden. I en måned gikk han med en voldsom hodepine som bare ble verre. Til slutt var det daglig episoder der han følte det som at hodet ville eksplodere, og han måtte legge seg ned i fem-ti minutter av gangen.

– Det var en stor ondartet hjernesvulst, og en svært aggressiv form for kreft. Det er en sjelden diagnose jeg har fått, som oftest ikke rammer folk yngre enn 50-60-årsalderen, forklarer Roland.

Ett år i Kosovo

Han tjenestegjorde i KFOR-styrkene i Kosovo i 2002-2003. Han har aldri tenkt at stråling under dette oppholdet kan ha vært årsaken til at han ble syk.

– Legene vet fortsatt ikke hva sykdommen min kommer av. De vet egentlig lite om min diagnose, sier han.

Men da han hørte historien til Hans Bjarne, en tidligere soldat som fikk hjernesvulst, reagerte Roland.

– Jeg syntes historien hans hadde mange likhetstrekk som min, forteller han.

Etter at Hans Bjarne fortalte in historie, tok også moren til en annen FN-veteran kontakt. Sønnen hennes døde for noen år siden etter å ha fått hjernesvulst.

Gard Erlend Roland

SPOR ETTER KREFT: Roland har et stort arr på tvers av skallen der kirurgene har gått inn for å fjerne svulsten.

Operert i siste liten

Rolands svulst ble oppdaget i midten av april 2011, på en CT-skanning på Kongsberg sykehus. Han ble lagt inn på sykehuset umiddelbart, og sendt til Rikshospitalet for operasjon fredag den samme uken.

– Da var jeg veldig syk, mye sykere enn jeg trodde selv, forteller han.

– Kirurgen sa at dette var en av de største svulstene han noen gang hadde fjernet. Den var minst på størrelse med en tennisball.

Uhelbredelig sykdom

Roland var heldig. Svulsten var plassert på et gunstig sted, slik at legene klarte å fjerne den i sin helhet uten at det påvirket andre hjernefunksjoner.

Den gang visste ikke jeg om utarmet uran, og at dette var blitt brukt i bomber i Kosovo

Gard Erlend Roland

Men kreftformen han har fått påvist er uhelbredelig, og Roland vet at den en dag kommer tilbake.

– Men den kommer alltid tilbake til den samme plassen. Jeg går til MR-undersøkelse hver tredje måned, og dermed blir den oppdaget tidlig. Nå har jeg vært gjennom dette én gang, der det gikk bra. Da satser jeg på at det går bra neste gang også, sier han optimistisk.

Ville melde fra

Fagfolk mener det kan være en sammenheng mellom tilfeller av sykdom og det omstridte stoffet som blir brukt i NATO-bomber.

NRK har den siste tiden fortalt historien til unge veteraner som har blitt syke etter å ha tjenestegjort i Kosovo. De frykter at stråling fra utarmet uran som ble brukt i bomber under Balkan-krigen, kan være årsaken.

Kosovo-soldat fekk hjernesvulst

SKAPTE REAKSJONER: Veteranen Hans Bjarne vil vite hva han ble utsatt for i Kosovo, etter å ha fått en stor hjernesvulst. Historien hans har fått Forsvaret til å sette i verk tiltak.

Foto: Privat
Gerd Jacobsen

SØNNEN DØDE: Etter at NRK tok opp saken, har Gerd Jacobsen fortalt om sønnen Geir som døde etter å ha fått hjernesvulst. Også han var i Kosovo.

Foto: Arve Uglum / NRK

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen har bedt tidligere FN-soldater melde fra dersom de har blitt syke etter utenlandsopphold i Kosovo. Det førte til at også Roland ville fortelle sin historie.

– Etter hvert som flere saker kom fram, og ikke minst at forsvarsministeren anbefalte oss om å melde fra, så tenkte jeg at det var verdt å gjøre det, forklarer Roland.

LES OGSÅ: – Norge bør forske på utarmet uran

Tenkte ikke på stråling

Roland visste at det var en del forurensing fra kullkraftverkene i området der han tjenestegjorde, men stråling tenkte han ikke så mye på.

LES MER: Målte stråling på soldatene, lagret ikke resultatet

Målere soldatene fikk utdelt skulle registrere hvor mye soldatene ble utsatt for under NATO-tjenesten. De ga ingen grunn til bekymring.

– Vi fikk jo utdelt målere, og fikk oppgitt en maksverdi strålingen ikke skulle overgå. De var ingen som gikk over denne maksverdien da vi leste av, så dette bekymret vi oss ikke for.

– Så lenge de viste fine tall, slappet vi av. Og den gang visste ikke jeg om utarmet uran, og at dette var blitt brukt i bomber i Kosovo.

KFOR-soldat

MINNER: Roland tjenestegjorde i KFOR-styrkene i Kosovo i 2002 og 2003 i kontingent seks og sju.

Foto: NRK

Håper de går grundig gjennom det

Den tidligere yrkessoldaten håper Forsvaret nå prøver å finne ut om det er flere krefttilfeller blant dem som har tjenestegjort i Kosovo, sammenlignet med resten av befolkningen.

I kveld opplyser forsvarsministeren at hun setter i verk enda flere tiltak for å få svar på om veteranene kan ha fått helseskader i tjenesten.

Gard Erlend Roland

HÅPER PÅ SVAR: - Jeg håper Forsvaret finner ut av dette, sier Gard Erlend Roland.

Foto: NRK

– Det virker litt spesielt at såpass mange unge mennesker får hjernekreft. Og hvis det viser seg at det er flere enn normalt, håper jeg Forsvaret undersøker om det har noe med oppholdet i Kosovo å gjøre, sier Roland.

LES OGSÅ: Helsesjekker Kosovo-soldater

Forsvaret sier de er ganske sikker på at ingen fra det norske forsvaret har vært utsatt for stråling.

– Jeg håper de har dekning for å si det, og jeg regner med det. Men jeg håper det blir lagt litt krefter ned i dette, og at de finner ut av det, sier han.