Hopp til innhold

38 år gammel kvinne trekker menneskehandel-anke

En 38 gammel kvinne som ble dømt i menneskehandelsaken i Bergen i sommer, trekker nå anken.

Menneskehandel

VIL TILBAKE TIL ROMANIA: Den 38 år gamle kvinnen er ferdig å sone i februar, og drar heller hjem til Romania enn å anke saken. (På bildet er en av de tiltalte, men ikke nødvendigvis den omtalte 38-åringen.)

Foto: Paul S. Amundsen / Scanpix

Vibeke Hein Bæra

URETTFERDIG DØMT: – Hun innrømmer ingen skyld, sier forsvarsadvokat Vibeke Hein Bæra om sin klient.

Foto: NRK
Arild Oma

MEDHOLD I DET VIKTIGSTE: Rom-kultur, i den grad dette er utslag av det, er ikke en unnskyldning, uttalte statsadvokat Arild Oma da saken gikk i Bergen tingrett.

Foto: Inger Åse Skage / NRK

I fjor sommer ble seks rumenske borgere dømt til fengsel for menneskehandel i Bergen tingrett.

Neste uke starter ankesaken i lagmannsretten , men én av de tiltalte – en 38 år gammel kvinne – har trukket sin anke.

Gruppen på tre menn og tre kvinner satt varetektsfengslet siden høsten 2010, og noen av dem har dermed allerede sonet sin dom i varetekt. Flere har reist tilbake til Romania.

– Vil tilbake til sønnen i Romania

38-åringen vil være ferdig å sone i februar. Kvinnens forsvarsadvokat, Vibeke Hein Bæra, sier at hun velger å reise hjem til Romania, heller enn å risikere å bli lenger i Norge.

– Hun har ikke sett sin sønn i Romania på to år og fire måneder, sier Bæra til NRK.no. Det er lang tid i et fremmed land. Hun har nå mulighet til å komme hjem til huset sitt og sønnen sin, hvis hun trekker anken.

Bæra er likevel klar på at kvinnen ikke innrømmer skyld.

– Hun mener hun er urettferdig dømt i Bergen tingrett, og hun innrømmer ingen skyld. Hun er også veldig tydelig på at det blir vanskelig å leve med å være domfelt, men hun må velge å la omsorgen for sønnen sin komme først.

To opprettholder anken

Dommen i Bergen tingrett er den første av sitt slag i Norge, og forsvarerne mener at saken aldri skulle vært reist i utgangspunktet .

Advokat Are Bohne mente tiltalen var et angrep på hele romfolkets kultur, og har tidligere sagt til NRK.no at en dom ville ramme «nær sagt ethvert sigøynerfølge».

To av de dømte kvinnene opprettholder sin anke, og det er disse som vil få saken prøvd i lagmannsretten neste uke.