Hopp til innhold

Får EU-hjelp til å lage tretønner

Familien Gangstø har laget tretønner i fem generasjoner. Nå håper de familiebedriften kan overleve ved å bli et Économusée, et levende museum.

Familien Gangstø i Tønnegarden

FAMILIEBEDRIFT: Jostein Gangstø håper han kan videreføre håndverket på det levende museet sammen med familien. Solveig Gravdal (datter), Kari Gangstø (kone) Jostein Gangstø, Oddvar Gangstø (sønn) og Marianne Ødegård Gangstø (svigerdatter).

Foto: Turid Rogne / NRK

Jostein Gangstø lager tønner

LEVENDE MUSEUM: På Tønnegarden kan du se hvordan tønnene blir laget.

Foto: Turid Rogne / NRK
Terje Inderhaug

KJØPELYS: Terje Inderhaug tror folk får mer lyst til å kjøpe tønnene når de ser dem bli laget.

Foto: Turid Rogne / NRK

– Det er viktig å ta vare på faget, tradisjonen og kulturen. Hvis ingen gjør noe med det, vil det forsvinne, sier tønneprodusent Jostein Gangstø.

Han driver bedriften Tønnegarden i dag, sammen med sønnen Oddvar. Familien Gangstø har laget tretønner på Samnøy i Fusa i Hordaland i fem generasjoner.

Nå investerer familien flere millioner kroner i Tønnegarden og håper at det internasjonale Économusée-nettverket vil hjelpe håndverket å overleve i flere generasjoner til.

Finansiering fra EU

Tønnegarden på Samnøy i Fusa er det sjette i rekka av Économusée-bedrifter i Norge. Ordningen stammer fra Canada, og har spredt seg til åtte land med finansiering fra EU.

Ordningen gir drahjelp til markedsføring og nyskaping, men stiller også krav til kommersiell bærekraft. En sentral forutsetning er at bedriften skal åpne seg for publikum.

I praksis betyr det at bedriften blir et levende museum.

– Det er alltid slik at når du kommer innom et sted der de lager autentiske ting, og du får oppleve prosessen, får du mye mer lyst til å kjøpe det de lager, sier Terje Inderhaug, seniorrådgiver i Hordaland fylkeskommune.

Flere interesserte

Det er til nå etablert seks Économusée-bedrifter i Norge, fem av de i Hordaland som har stått i bresjen for nettverket her i landet.

Neste Économusée planlegges i Ulvik, Stavanger og Volda. Flere fylker har meldt sin interesse.

Familien i Fusa åpnet dørene til Tønnegården rett før helgen. De gleder seg til å få tilskuere.

– Det blir kjekt å få litt folk inn på tunet, og formidle faget og kunnskapen om dette gamle håndverket, sier Gangstø.

Familien Gangstø har laget tretønner i fem generasjoner. Nå håper de familiebedriften kan overleve ved å bli et Économusée, et levende museum.

VIDEO: Alt skal vere perfekt når familiebedriften skal vise seg fram for omverdenen.