Hopp til innhold

Frp vil gi dødlig dose

– Aktiv dødshjelp er en trist sak å gå til valg på, svarer Senterpartiet.

Piller
Foto: ScanStockPhoto

Frp's stortingskandidat fra Oppland, Hanne Blåfjelldal er en forkjemper for å åpne for aktiv dødshjelp her til lands.

Hun sier døende pasienter skal selv få anledning til å ta sitt eget liv med en dødelig dose medisin.

Døende pasienter skal selv få anledning til å ta sitt eget liv med en dødelig dose medisin.

Hanne Blåfjelldal

– Det er veldig trist at Fremskrittspartiet vil gå til valg med et slik budskap, sier Senterpartiets førstekandidat i Oppland, Anne Tingelstad Wøien.

Assistert selvmord

Dette kan bli virkelighet i Norge dersom Fremskrittspartiet vinner valget i høst. Partiet er det eneste som har vedtatt at de vil tillate aktiv dødshjelp i Norge.

– Det er noe som heter assistert selvmord. Man får da utskrevet medikamenter av legen på dødelig dose medisiner, og så må man ta den sjøl, sier Blåfjelldal.

Dette er en modell for aktiv dødshjelp som Frp kan tenke seg i Norge. Den er hentet fra delstaten Oregon i USA hvor dette praktiseres allerede i dag.

Feil fokus

Anne Tingelstad Wøien skjønner ikke hvorfor Fremskrittspartiet velger å

Anne Tingelstad Wøien

Anne Tingelstad Wøien mener at man må fokusere på hvordan man kan leve best mulig, ikke på hvordan man skal komme seg ut av livet så fort som mulig.

Foto: Svein Erik Dahl

fokusere på hvordan man skal ta livet av folk i stedet for på å drive en god og verdig eldreomsorg.

– Det er mange som føler seg ensomme og at de er til bry for andre. Svaret er ikke å hjelpe disse menneskene å ta livet av seg, men å ha en så godt utbygd kommuneøkonomi at vi kan gi dem den omsorgen de fortjener, sier hun.

Tingelstad legger også vekt på at det er et stort steg fra å tenke tanken på at det hadde vært godt å slippe, til å faktisk utføre den aktive handlingen.

Må gjenta ønsket

Hanne Blåfjelldal

Hanne Blåfjelldal ønsker aktiv dødshjelp i Norge.

Foto: Ole Martin Sponberg / NRK

– Det å bestemme over eget liv må også innebære retten til å avslutte livet, mener Blåfjelldal.

Hun understreker at pasientene som ønsker aktiv dødshjelp må kontrolleres av flere uavhengige leger, ha en dødelig sykdom og gjenta sitt ønske om å avslutte livet flere ganger over et kortere tidsrom.

– De som virkelig lider og som har store smerter, og som vet de kommer til å dø om ikke lenge bør få muligheten til å avslutte livet sitt, mener Blåfjelldal.

Flere saker fra Innlandet