Hopp til innhold

Sier nei til eiendomsskatt

I Løten er det ingen partier som ønsker å innføre eiendomsskatt. Dette til tross for at ingen kommuner i landet har lavere inntekt enn Løten.

Gotmar Rustad og Bente Elin Lilleøkseth

Gotmar Rustad og Bente Elin Lilleøkseth kjemper om ordførervervet i Løten.

Foto: Jørn Nordli / NRK

 

Bare seks kommuner i Hedmark og Oppland lar være å spe på inntektene med eiendomsskatt i en eller annen form. I tillegg til Løten er dette Stor-Elvdal, Søndre Land, Jevnaker, Gausdal og Østre Toten.

I Løten sier politikerne ett rungende nei, til tross for at kommunen ventes å gå med nesten 5 millioner kroner i minus neste år.  Økonomiplanen fram til 2011 viser også at blir vanskelige tider framover for Løten. Eiendomsskatt kunne gitt mellom 8 og 10 millioner ekstra i inntekter fra 2009.

Bolig i Løten
Foto: Jørn Nordli / NRK

- Rammer urettferdig

Bente Elin Lilleøkseth (Ap) eller Gotmar Rustad (Sp) blir ordfører i kommunen etter valget. Partiene deres har programfestet et nei til eiendomsskatt for neste periode. Dette til tross for at Løten er blant kommunene som tjener minst i landet, med dagens regler for statlige overføringer.

Men ingen av de to kandiatene har klare svar på hvordan de skal løse økonomiproblemet. - Det må være andre måter å finansiere driften på, sier Bente Elin Lilleøkseth. 

- Eiendomsskatt vil også ramme urettferdig og det straffer særlig de som er godt etablert og har gjort en god innsats i kommunen, sier Gotmar Rustad.

- Dette blir vanskelig

Gotmar Rustad og Bente Elin Lilleøkseth

Gotmar Rustad og Bente Elin Lilleøkseth

Foto: Jørn Nordli / NRK

Lilleøkseth sier Arbeiderpartiet vil prioritere eldre og skole.

- Det viser hvilket dilemma vi står overfor, sier rådmann Gaute Arneson. Skole og eldre er nemlig de største utgiftspostene i kommuen. - Dette blir en av mine vanskeligste oppgaver, sier han.

Har stor gjeld

Løten har pådratt seg stor gjeld de siste årene etter å ha pusset opp fire skoler, bygget nytt bibliotek og bygd ut helsetunet. Når renta i tillegg går opp ville innføring av eiendomsskatt gitt kjærkomne inntekter til kommunen, men politikerne vil heller løse problemet ved å snu alle stener. 

Eiendomsskatt kunne gitt Løten mellom 8 og 10 millioner kroner i inntekt. Men senest i forrige uke fikk rådmannen beskjed om at et eventuelt underskudd på dekkes inn på andre måter enn innføring av skatt.