Hopp til innhold

- En slitsom kamp for sannheten

Politiet har henlagt etterforskningen etter at gravide Ellen Åsvang fra Drevsjø (bildet) døde av svangerskapsforgiftning. De etterlatte har klaget saken inn for statsadvokaten.

Ellen Åsvang døde under et akutt keisersnitt.
Foto: Privat.

- Dette var en nedtur. Det er slitsomt, men jeg gir meg ikke ennå. Eller: vi gir oss ikke ennå.

Det sier Elisabeth Åsvang, søster til den døde kvinna og talsperson for familien.

Åsvang politianmeldte i fjor Engerdal kommune og to helsearbeidere der, ei jordmor og en lege, etter dødsfallet til søsteren. De etterlatte mener kvinna ble utsatt for feilbehandling fordi sjukdommen hennes ikke ble oppdaget tidsnok.

Døde under keisersnitt

Ellen Åsvang (21) havnet på operasjonsbordet på sjukehuset i Elverum om ettermiddagen mandag 27.juni 2005. I hui og hast hadde hun blitt fraktet dit i ambulanse fra en legetime ved helsesenteret i Engerdal. Hun var nesten åtte måneder på veg og hadde fått den livstruende sjukdommen svangerskapsforgiftning (eklampsi).

Fremme på sjukehuset fikk hun et eklamptisk anfall. Fordi situasjonen var akutt ble det gjort et hastekeisersnitt. Kirurgene lyktes i å forløse den lille sønnen hennes i live, men de klarte ikke å redde Ellen. Den nyblevne mora fikk plutselig hjertestans og døde mens keisersnittet fortsatt pågikk.

Deler av sannheten har ikke kommet frem i denne saken ennå, det vet vi jo.

Elisabeth Åsvang

Ord mot ord

I ettertid har det blitt kjent at jordmora i Engerdal fikk mistanke om svangerskapsforgiftning ved en graviditetskontroll fire dager før kvinna døde, den 23.juni. Ellen Åsvang fikk likevel ikke den hjelpen hun trengte den dagen på grunn av en kommunikasjonssvikt mellom jordmora og legen.

Jordmora påstår at hun varslet om hva som feilet pasienten og at hun trengte sjukemelding. Legen hevder at han fikk vite hva som var galt først ved en legekontroll fire dager senere, den dagen kvinna døde.

Helsetilsynets konklusjon var at det var påstand mot påstand om viktige fakta i saken. Derfor ble det ingen reaksjon mot noen av dem.

Ingen etterforskning

Og nå har politiet henlagt familiens anmeldelse uten nevneverdig etterforskning. Politiet ba om en uttalelse fra Statens helsetilsyn, og der skrev tilsynet at det ikke var grunnlag for å etterforske nærmere. Dermed la politiet bort saken. Ingen av de involverte ble avhørt, ingen flere spørsmål ble stilt.

- Deler av sannheten i denne saken har ikke kommet frem ennå, det vet vi jo. Det er én forklaring fra jordmora og en annen forklaring fra legen. Vi står fortsatt på for å få fram sannheten, sier Elisabeth Åsvang.

Elisabeth Åsvang
Foto: Joar Elgåen / NRK

- Det er ingen som har tatt på seg skylda. Det er ingen som innrømmer noenting. Jeg gir meg ikke før jeg har fått fram noe sånt. Og det er klart at jeg vil ha folk straffa hvis de har gjort en dårlig jobb, sier Åsvang.

Søsteren har nylig klaget henleggelsen inn for statsadvokaten.

- Nå kommer jeg til å gå hardere på. Det koster meg mange krefter hver gang, men jeg er villig til å gjøre det.

- Hvorfor?

- Fordi Ellen fortjener det.

Flere saker fra Innlandet