Hopp til innhold

Krever millionerstatning

Snekker Kjell Halvard Hansen ble ufør etter en sjukehustabbe for sju år siden. Erstatningssum: 26 000 kroner.

 Ei skamfert hånd satte stopper for yrkeslivet til Kjell Halvard Hansen fra Folldal.
Foto: Joar Elgåen / NRK

Hør om snekker som saksøker staten

 

Den ene hånda til 62-åringen ble ødelagt i en mislykket operasjon på Tynset sjukehus for snart sju år siden.

- Trodde det var kurant

- Det er ikke bare å gripe fatt med ei hånd. Du må planlegge det nøye, sier Kjell Halvard Hansen

Problemene startet da han en dag oppsøkte legen sin for å høre om det var noe å gjøre med et par lillefingrer som begynte å stivne og kroke seg etter førti år som håndverker og skogsarbeider.

Det var fullt mulig å reparere, fikk han vite. Hansen ble tatt under behandling ved Tynset sjukehus.

- Da sier de at det skulle ikke være noe problem. Og da trodde jeg at det var kurant, men det var det ikke, sier Hansen. 

25 % sjanse

Den venstrehendte snekkeren opererte først hjelpehånda si, høyrehånda, og den operasjonen gikk bra. Men da kirurgen noe senere opererte arbeidshånda hans, den venstre, gikk det galt.

Operasjonen var mislykket, nervene ble skadet og hånda ble betent. En ny operasjon hjalp ingenting, og den selvstendig næringsdrivende håndverkeren stod plutselig med et ødelagt arbeidsredskap, bokstavelig talt i neven.

Først etter operasjonen fortalte kirurgen at det hadde vært 75 % fare for at operasjonen skulle mislykkes, sier Kjell Halvard Hansen. Dette skjedde i 2001, og siden har hånda hans vært fullstendig ubrukelig.

- Den er veldig smertefull, det kjennes ut som et brannsår hele tida. Den er vond bare jeg leer på fingrene, og er ikke brukendes til snekring, forteller Hansen. 

Amputasjon alternativ

Av en annen lege senere fikk Kjell Halvard Hansen vite at smertene aldri kommer til å bli borte. Nye operasjoner vil bare gjøre vondt verre. Det eneste alternativet er å skjære bort problemet, å amputere, og det vil han ikke.

Etter operasjonen prøvde han seg så vidt tilbake i snekkeryrket med smertefullt resultat, og for fire år siden ble han motvillig uføretrygdet.

- Erstatningen en vits

Snekkeren mente han kunne ha hatt ti gode, yrkesaktive år igjen dersom operasjonen hadde gått bra. Kjell Halvard Hansen sendte derfor saken til Norsk Pasientskadeerstatning.

For to år siden erkjente de at han hadde blitt feilbehandlet på Tynset sjukehus. Erstatningen han fikk var 26.000 kroner.

 - En stor vits når man vet hvor stort tapet har vært i arbeidsfortjeneste, mener ekssnekkeren. 

Millionkrav

Nå har Kjell Halvard Hansen saksøkt Pasientskadenemnda og krever 950.000 kroner i erstatning. Det er forskjellen mellom det han mener han ville tjent de ti siste årene som yrkesaktiv snekker og det han i dag får i uføretrygd.

Hansen sier han er ute etter rettferdig behandling fra det offentlige. Han føler han har stanget hodet i veggen i nesten sju år.

- Det har vært bare og slåss hele veien. Staten må bli litt flinkere til å sjå medmenneskers problemer.

Avviser erstatningskrav

Direktør i Pasientskadenemnda,  Rose-Marie Christiansen avviser erstatningskravet fra Hansen.

 

Direktør i Pasientskadenemnda

Rose-Marie Christiansen, direktør Pasientskadenemnda avviser erstatningskravet.

Foto: Peder Songedal

- Nemnda har ment at behandlingsskaden kun har hatt en liten  betydning for pasientens inntektstap, sier Christiansen.

Hun forteller at de ikke tror at det er feilbehandlingen ved Tynset sjukehus som er årsaken til at han ikke kan jobbe som tømrer. 

- Her ligger det ganske mange andre skader og plager som han har slitt med en årrekke, som vi mener er en større årsak til at han har falt ut av sitt yrke, sier Christiansen.

Saken er beramma for Nord-Østerdal tingrett i slutten av april.

 

 

Flere saker fra Innlandet