Hopp til innhold

...og jakt hvis det blir tid

Elgjegerne blir de reneste feltforskerne under årets elgjakt. I Engerdal har jaktlagene intet mindre enn fem tilleggsjobber for myndigheter og forskere.

Elgjeger Eivind Sundet
Foto: Joar Elgåen / NRK

- Vi håper at vi skal få litt tid til å jakte elg også, sier elgjeger Eivind Sundet i Engerdal på den første elgjaktdagen. I år har nemlig jegerne fått en rekke oppgaver i tillegg til det å fylle kvota. I Engerdal har jaktlagene intet mindre enn fem tilleggsjobber for myndigheter og forskere i løpet av jakta.

- Vi skal samle bjørnebæsj, lete etter hjortelusflue og flått, telle bever og registrere alle elger de ser under årets jakt, sier Sundet.

Bjørnemøkk

Sundet er sjef for rundt 200 jegere på over 30 jaktlag som i dag tidlig la ut på jakt på statsallmenningen i Engerdal kommune. Og alle disse jegerne puttet en liten plastpose i jaktsekken sammen med resten av utstyret i morges. En liten pose til bjørnebæsj. For i år skal jegerne hjelpe bjørneforskerne med å finne ut hvor stor bjørnestammen i Norge egentlig er, sier Sundet.

Hjortelusflue

Men det stanser ikke der, det er mer enn bjørnemøkk det letes etter. I Engerdal er jaktlagene også bedt om å holde utkikk etter den fryktede hjortelusflua som kan skade elgbestanden. Flua er ikke funnet i disse strøkene før, men det skader ikke å være på vakt, sier Sundet.

Flått

 

I tillegg skal jegerne også se etter flått, et annet uønsket småkryp i Engerdalen, og så skal de registrere bever og telle elgene de ser, også de som de ikke skyter, for å kartlegge elgbestanden. Intet mindre enn fem arbeidsoppgaver i tillegg til selve jakta. Det ligger an til ei arbeidssom uke.

 

.

 

Flere saker fra Innlandet