Hopp til innhold

Truer med politi og militære

Mattilsynet skal ha truet med å bruke politi og militære mannskaper for å sanke inn sauene til Kåre Kleiva og Eli Dørum i Elverum. Det sier Kåre Kleiva til NRK. Nå anmelder Kleiva og Mattilsynet hverandre.

 

Rovdyrkonflikten tilspisses.
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Nå truer bondeorganisasjonene med å oppfordre til ulovlig rovdyrjakt. Mattilsynet vil ha sauene inn fra utmarksbeite på grunn av store rovdyrskader, mens Kleiva og Dørum mener de blir fratatt beiteretten.

I dag møtes Mattilsynet og sauebonde Kåre Kleiva i Elverum i forbindelse med pålegget om å ta sauene hjem fra utmarka.

 

Saunebonde Kåre Kleiva (th) hadde besøk av Mattilsynet torsdag.

Kåre Kleiva (th) hadde besøk av Mattilsynet torsdag formiddag. Tv Kjersti Nord fra Mattilsynet i Sør-Østerdal.

Foto: Knut Røsrud / NRK

 

 

 

Anmelder hverandre

Mattilsynet anmelder Kåre Kleiva og Eli Dørum for ikke å ha fulgt pålegget om å ta hjem sauene fra utmarksbeite. Over 20 lam er tatt av rovdyr i sommer og Mattilsynet vil stoppe dyras lidelser.

Kåre Kleiva har selv skaffet seg advokat, og sier han vil anmelde Mattilsynet, fordi han mener de ikke har rett til å komme med pålegget. Han mener det strider mot høyesterettsdommen i den såkalte Rendalssaken, som sier at sauebøndene skal få ha beiteretten sin, til tross for rovdyrproblemer.

 

Kåre Kleiva

Sauebonde Kåre Kleiva nekter å sanke inn sauene sine.

Foto: NRK

Samtidig sier Mattilsynet at de vil anmelde Kleiva for ikke å ha fulgt pålegget, mens Kleiva vil anmelde Mattilsynet for å ha kommet med pålegget.

Ulovlig jakt

Bondeorganisasjonene støtter Kleiva og Dørum.

- Det nærmer seg et punkt der vi må oppfordre til ulovlig jakt som eneste utvei for å skape levelige forhold i rovdyrutsatte områder.

Det sier Hedmark Bondelag, Hedmark Bonde- og Småbrukarlag og Hedmark Sau og Geit i en felles pressemelding.

Aldri har rovdyr tatt så mye sau i Hedmark som hittil i år, og nå frykter bondeorganisasjonene at rovdyrpresset kan ta knekken på utmarksnæringa.

Støtter Kleiva

Samtidig støtter de Kåre Kleiva og Eli Dørum i Elverum som nekter å etterkomme Mattilsynets pålegg om å ta sauene hjem fra utmarksbeite. Minst 20 lam er tatt, og Mattilsynet sier de vil ha slutt på dyras lidelser.

Kleiva mener Mattilsynet ikke har rett til å komme med slike pålegg, fordi det innebærer beitenekt, og strider med høyesterettsdommen i den såkalte Rendalen-saka.

Nå truer partene med å anmelde hverandre. Samtidig toer rovviltnemnda sine hender. For innenfor ulvesona, som i Elverum, skal det ikke felles ulv.

 

Flere saker fra Innlandet