Hopp til innhold

Rovdyr utrydder hjort

Et 2,5 meter høyt gjerde hjelper ikke. På to uker har rovdyr tatt over halvparten av hjortekalvene på Farbergshagen gård i Gaupen.

Hjort
Foto: John Arnt Nøstdal / NRK

 

Henning Kumle driver hjorteoppdrett i Gaupen, men nå er han fortvilet. Åtte av de 15 hjortekalvene hans er tatt av rovdyr de siste to ukene.

- Jeg mener det må være gaupe som tar kalvene. De er bitt i halsen og når du flekker av litt av skinnet ser du også kloremerker, sier Henning Kumle.

2,5 meter høyt gjerde

Henning Kumle har drevet med hjorteoppdrett i Gaupen i et år nå. Men det har vist seg å være alt annet enn lett.

For å skjerme hjortene mot rovdyr, har han satt opp et 2,5 meter høyt gjerde rundt eiendommen, men det har ikke hjulpet. Det er en annen grunn til at han tror det er gaupe som herjer. Den kan klatre i trær og komme seg over gjerdet.

Så nå har han også hugget trær inne på eiendommen for å gjøre det vanskeligere for gaupa.

Piggtråd og børse

- Nå er det bare en ting å gjøre og det er å ta med seg børsa ut og sette opp lykt og lys. I natt skal jeg gjøre mitt beste for å beskytte de hjortekalvene jeg har igjen, sier Henning Kumle.

Nå gjenstår det et tiltak til for å holde rovdyra unna. Det er å sette opp piggtråd, oppe på det 2,5 meter høye gjerdet.

Fangeleir

- Det paradoksale er at jeg har brukt sommeren til å fjerne gammel piggtråd på gården. Nå må jeg sette det opp igjen. Det får bare se ut som en fangeleir, sukker Kumle.

Representanter for Statens Naturoppsyn har sett på skadene, men de mener det er rev eller løshunder som har tatt hjortekalvene.  

Flere saker fra Innlandet