Hopp til innhold

Hamar-kvinne til Hollywood

Hamar-kvinnen Torill Kove er nominert til Oscar i klassen for beste animerte film.

- Spennende, overraskende og veldig gøy, sier hun. 

Fra den Oscar-nominerte filmen "The Danish Poet"
Foto: AP

Torill Kove
Foto: Norsk filminstitutt

Torill Kove er nominert til Oscar for filmen "The Danish Poet", eller "Den danske dikteren" på norsk.

Det er en film om H. C. Andersen. Filmen har allerede vunnet mange priser.

 

Torill Kove er født og oppvokst i Hamar. Hun bodde i byen til hun var i 20-åra. Deretter flyttet hun til Canada. Men oppveksten i Hamar og i Norge påvirker henne fortsatt.

Dype røtter i Hamar

- Jeg henter mye fra den delen av livet mitt som jeg tilbrakte i Hamar og i Norge i arbeidet mitt. Jeg tror den slags røtter er ganske dype og bakgrunnen min betyr mye i filmskapingen min, sier Torill Kove.

Det er ikke første gang Torill Kove er Oscar-nominert. Også i 1999 var hun nominert i klassen animert kortfilm. Den gangen var det med filmen "Min bestemor strøk kongens skjorter." Det er historien om Koves egen bestemor som i mange år strøk skjortene til kong Haakon 7. Men hun nådde ikke til topps den gangen.

Stor prestasjon

Men, det en stor prestasjon å bli Oscar-nominert to ganger. Det sier animasjonsviter og lærer på animasjonslinja på Høgskolen i Volda, Gunnar Strøm til VG Nett.

- Dette er strålende. Det er jo eksepsjonelt at norske filmer blir nominert til Oscar, og nå har Kove klart det to ganger. Det har nok noe med at filmene har internasjonalt preg og selvsagt at de er samproduksjoner med National Filmboard i Canada, sier Strøm til VG.

Filmen Kove er nominert for nå, The Danish Poet, er et slags historisk eventyr fortalt i humoristisk tegnefilmform. Den er halvdokumentarisk og er nok laget for et voksent publikum, men er likevel bred i sin form, mener Gunnar Strøm.

Bor i Canada

49 år gamle Torill Kove flyttet til Canada da hun var i begynnelsen av 20-årene. Nå har hun ikke vært i Hamar på lenge, siden hun ikke har nær familie eller venner der lenger. Men tilhørighet til hjembyen har hun fortsatt.

- Hamar er det eneste stedet i Norge jeg har bodd i lengre tid. Det var der jeg vokste opp og gikk på barneskolen, ungdomsskolen og videregående skole. Hamar er et vakkert sted. Montreal regnes også som en pen by, men for meg er det mye som er stygt her, sier hun.

Men det er i Montreal i Canada Torill Kove bor og arbeider nå. Hun er også barnebokforfatter og akkurat nå holder hun på med en bildebok om H. C. Andersen. I tillegg jobber hun med en workshop for unge animatører.

Til Hollywood i varm kjole

Men nå venter Hollywood på Hamar-kvinnen. Og da er det store spørsmålet; hva skal hun ha på seg?

- Under den forrige Oscar-utdelingen var det kaldt i Hollywood og jeg frøs hele tiden i den ermeløse kjolen min. Så kanskje jeg får satse på noe varmere nå, sier Torill Kove.

Men ellers er det skoene som volder størst hodebry, røper hun.

- Dilemmaet er å finne sko som passer og som er behagelige å ha på seg.  

Flere saker fra Innlandet