Hopp til innhold

- Fikk juling for den minste ting

74 år gamle Erna Rigmor Johansen har vonde minner fra tida hun bodde på barnehjem i Vang i Hamar. Nå kan hun og andre barnehjemsbarn få erstatning. 

Erna Rigmor Johansen
Foto: Bjørn Opsahl / NRK

Hør og se Erna Rigmor Johansen fortelle om tiden i barnehjemmet

Som første kommune i Innlandet, vil Hamar kommune legge til rette for at barn som ble utsatt for overgrep mens de var under offentlig omsorg, kan få erstatning. Veldig bra, mener Erna Rigmor Johansen.

- Det er flott, det er mange som trenger det, sier hun.

 

- Fikk juling for den miste ting

74 år gamle Erna Rigmor Johansen bor i Stange, men var på barnehjem i Vang i Hamar i åtte år fra 1942, da moren ble sjuk. Hun forteller at både hun og de andre barna ble utsatt for ris og juling for den minste lille ting.  

- Jeg husker at en av de ansatte prøvde riset før hun brukte det på barna. Var det ikke "godt nok" hentet hun et nytt. Hun nøt å banke unger, minnes Erna Rigmor Johansen.

Hun husker også at barna måtte jobbe mye, og når de ble sjuke var det ingen selvfølge at de ble sendt til lege, forteller hun. Åra i barnehjem har satt sine spor.

- Vi ble hele tiden fortalt at vi ikke var verdt noe, og det har ført til at jeg har følt meg utenfor sosialt sett. Jeg sliter fortsatt med å komme i kontakt med folk, sier hun.

 

Sagatun barnehage i Hamar
Foto: Bjørn Opsahl / NRK

Mange kan ha krav på erstatning

Mellom fire og fem hundre barn i Hamar var i perioden fra 1945 til 1980 under kommunal omsorg. Kommunen vil vurdere erstatning til de som ble utsatt for overgrep mens de var på Hamar kommunale barnehjem, Bjørketun barnehjem eller i fosterhjem fra 1945 til 1980, forteller leder av erstatningsutvalget, Dommer Arne Vesterås.

- For å få utbetalt erstatning må det være snakk om psykiske, fysiske eller seksuelle overgrep. Det kan også være snakk om erstatning for uverdige omsorgsforhold, da med tanke på mat, klær o.l,  sier Vesterås.

- Burde fått mer

Kommunen vil gi inntil 100.000 kroner i erstatning, men Rigmor mener det burde vært mer.

- Det er mange som skulle hatt mer. Jeg vet om ei kvinne som bodde på barnehjem og som ble psykiatrisk pasient i ettertid, sier hun.

Erna Rigmor Johansen vil sjøl søke om erstatning for det hun opplevde på barnehjemmet. Hun er en av 20 tidligere barnehjemsbarn som foreløpig har henvendt seg til kommunen.

Erna Rigmor Johansen i Østnytt tirsdag kveld klokka 1840.

Flere saker fra Innlandet