Hopp til innhold

Bandidos skaper frykt på Hadeland

Kripos advarer mot det voksende MC-miljøet på Hadeland der en supporterklubb til MC-klubben Bandidos nå er under etablering.

Se tv-saken: Truet på livet av Bandidos-medlemmer

Atle Roll-Mathiesen i Kripos mener det er svært uheldig at slike miljøer får etablere seg.

- På sikt er det stor grunn til bekymring, for hele eksistensgrunnlaget til Bandidos er kriminell aktivitet. 

 Supporterklubb

Atle Roll-Mathiesen er leder ved avdelingen for organisert kriminalitet i Kripos og er en av de som vet mest om MC-miljøene i Norge.

Det var i forrige uke avisa Hadeland skrev at en supporterklubb til MC-klubben Bandidos er under etablering på Hadeland. Bandidos er en av fire store, internasjonale MC-klubber. Felles for klubbene er at de baserer virksomheten på kriminell aktivitet.

Bandidos har fem avdelinger her i Norge, såkalte chapters. De finnes i Trondheim, Stavanger, Kristiansand, Fredrikstad og Oslo. Hver av disse avdelingene har sin egen supportergruppe. Det er slik gruppe vi finner på Hadeland, forteller Roll-Mathiesen.

-  Supportergruppa består av menn som er godt kjent av politiet og medlemmene i gruppa må følge Bandidos sine regler. Det betyr at de må utføre straffbare handlinger som pengeinnkrevinger, delta i narkotikaomsetning og utføre vaktoppdrag for Bandidos sentralt.

20 lokale menn

Supportergruppa består av rundt 20 lokale menn fra Hadeland. Gruppa er supportere for Bandidos sin avdeling i Oslo og tilbringer ifølge Roll-Mathiesen mye tid i hovedstaden sammen med fullverdige Bandidosmedlemmer.

For én uke siden stod Britt Jorun Vestengen fram i avisa Hadeland og fortalte at hun har blitt truet på livet av personer i MC-miljøet.

-  Jeg har blitt truet til taushet etter at jeg forklarte meg for politiet i forbindelse med at sønnen min ble banket opp med balltre i høst. 

Sønnen til Britt Jorun Vestengen har hatt tilknytning til det voldelige MC-miljøet og fått akillesscenen skåret over to ganger. I tillegg har han blitt banket opp flere tiltalls ganger. Han ønsker ikke å stå frem, men etter at moren hans stod frem og fortalte hele historien, har hun fått enorm respons.

- Folk har ringt og sendt blomster og kaker. De vil takke meg for at noen endelig turde å fortelle hva som skjer på Hadeland, og ikke lot seg styre av trusler fra MC-miljøet, sier Vestengen.

Frykter cowboy-tilstander

Ifølge kulturkonsulent Svein Olav Karlsen i Gran kommune er det mange på Hadeland som frykter cowboy-tilstander.

- Vi frykter lovløse tilstander og at det er makta som rår, at den  brutale makta gjør at folk ikke tør å stå fram. 

Roll-Mathiesen i KRIPOS legger vekt på at Bandidos ikke er noe idrettslag eller musikk-korps, og at det nå er hele Hadelands ansvar å gjøre det vanskelig for slike miljøer å etablere seg.

- Supporterklubben trenger for eksempel lokaler, så Hadelendingene må for eksempel la være å leie ut til denne supporterklubben. Alle må vise at de tar avstand fra slike MC-miljøer. 

 Planlegger fakkeltog

Det skal Hadelendingene nå gjøre. I dag skal det være et møte for å planlegge et fakkeltog mot vold og mot at kriminelle miljøer skal få ta over styringen på Hadeland.

- Dette er noe som angår oss alle, og jeg oppfordrer tanter, bestemødre, ja alle til å møte opp i fakkeltoget.

Fakkeltoget skal være rett etter nyttår.