Hopp til innhold

Hang opp ned i bresprekk

Truls Gjefsen (52) hang opp ned etter skia i en bresprekk i tre timer. Med ei hånd og tennene klarte han å sende en tekstmelding.

Truls Gjefsen

Truls Gjefsen behandles på sjukehuset i Lillehammer etter uhellet i bresprekken.

Foto: Arne Sørenes, NRK

Truls Gjefsen fra Otta var på skitur med en kamerat i Jotunheimen da uhellet skjedde.

Han falt i en 20 meter dyp bresprekk ved Smørstabbreen i Lom pinseaften og ble hengende opp ned etter den ene skia og en stav.

- Jeg tenkte at; ja ja, her henger jeg, men de finner meg vel snart, sier han til NRK fra sjukesenga i dag.

Tre timer opp ned

Men det gjorde de ikke. Det skulle gå tre timer før hjelpen kom. Og i mellomtiden hang Truls Gjefsen hjelpeløs opp ned og ventet.

- Kameraten min var bare noen få meter foran meg. Jeg regna med å bli savna ganske snart. Men kameraten min la ikke merke til at jeg ble borte, forteller han.

Kameraten hadde nemlig kjørt ned en lang nedkjøring og kom fort til bunnen. Da skjønte han ikke hva som hadde skjedd. Etterhvert prøvde han å ringe Truls uten å få forbindelse.

Da valgte han å gå til Sognefjellshytta for å hente hjelp i stedet for å gå opp igjen selv og lete.

Telefonen ringte i lomma

- Etter en stund ringte telefonen i lomma mi, og pussig nok flirte jeg litt for meg selv. Og så gikk det jo opp for meg at det var forbindelse på telefonen, forteller Truls Gjefsen.

Da begynte jobben med å få telefonen fram og få gitt beskjed. Han hadde bare høyrehånda ledig og telefonen lå i venstre lomme bak en lukket glidelås.

"Er i bre"

- Men etterhvert klarte jeg å fiske den fram og så klarte jeg å sende ei tekstmelding ved hjelp av den ene hånda og tennene. Det baska jeg med i et kvarter, tror jeg, sier han.

"Er i bre" sto det i meldinga.

Kameraten ble sjokkskada. Jeg tror nesten han hadde det verre enn meg en stund, sier Truls.

- Etter at jeg fikk kontakt med kameraten min følte jeg meg trygg på at det bare var å vente.

Vakker bresprekk

Det var ikke så kaldt i bresprekken, tvert i mot ganske lunt og godt forteller han. Og det var pent også.

- Det var en liten sprekk, turkis og vakker. Men den var ganske djup. Det ble bare svartere og svartere lenger ned, sier han.

Dessuten ble det gradvis verre og verre å henge opp ned etter skia i bresprekken. Det begynte å gjøre mer og mer vondt. Gjefsen konsentrerte seg om å finne mulige stillinger og å overleve.

Dratt opp med tau

Så kom endelig hjelpen. To menn fra Røde Kors tok seg opp til bresprekken på snøscooter.

- De sikret meg med tau rundt den ene foten. Da løsnet skien jeg hang i og jeg falt en halv meter lenger ned. Så kom det et helikopter og jeg ble dratt opp fra sprekken og litt oppover på breen, forteller 52-åringen.

Nå ligger han på sjukehuset på Lillehammer, der det heldigvis ikke står verre til enn at han kan fortelle sin utrolige historie....

Jotunheimen
Foto: Fri Flyt

Flere saker fra Innlandet