Hopp til innhold

Vil frysetørre lik

Frysetørring og pulverisering av lik, er siste forslag i debatten om nytt krematorium for Mjøsregionen.

Grav
Foto: Roland Schgaguler / Scanpix

Frysetørring og pulverisering av lik, er en bedre løsning enn forurensende krematorier. Det mener tidligere varaordfører i Elverum, Steinar Sætervadet (SV).

Ingen vil ha et forurensende krematorium i nabolaget, verken på Mjøsstranda eller i Nordbyen ved Hunn kapell i Gjøvik.

Her er løsningen

- Løsningen kan være å frysetørre og pulverisere kroppene i stedet. Metoden er enkel og miljøvennlig, sier den tidligere varaordfører i Elverum.

Sætervadet forklarer at den døde kjøles ned og senkes i fløytende nitrogen. Det blir da en lett vibrasjon. Når man frysetørrer, så forsvinner 70 prosent av oss.

Miljøvennlig

Sætervadet peker også på at denne metoden er langt mer miljøvennlig enn kremering. Og det du måtte ha av metaller, kan bli resirkulert.

- Man kan gå over denne massen med en elektromagnet og ta ut det som måtte være av metaller. For eksempel kvikksølv eller andre ting som er plassert i kroppen vår.

Svensk idé

Ideen til den nye begravelsesmetoden er kjent fra Sverige, og har vært omtalt i flere vitenskapelige tidsskrifter. Ifølge Sætervadet mener den svenske erkebiskopen at det ikke er noen etiske betenkeligheter ved metoden.

- Det er en veldig miljøvennlig metode. Nedbrytningen foregår på rundt halvannet år. Det er også en fordel at du kan begrave folk veldig grunt, sier Sætervadet.

- Uetisk og ulovleg

Men ikke alle er overbegeistret for utspillet fra Sætervadet. Kirkeverge Dag Landmark og i Gjøvik mener det er både uetisk og ulovlig å frysetørre døde mennesker.

- Dette er en helt uaktuell løsning, det har jo ingen fordeler ved seg. Han tror dette ville skape sterke reaksjoner dersom metoden hadde blitt brukt.

- Dette er rett og slett en lite verdig og uetisk måte å ta hånd om våre døde mennesker på, mener Dag Landmark.

Flere saker fra Innlandet