Hopp til innhold

11 år for Nikolaisen

Den tidligere Gjøvik-politikeren Hans Petter Nikolaisen er dømt til 11 års fengsel for drap på sin tidligere samboer. Eidsivating lagmannsrett har dermed skjerpet dommen etter behandlingen i tingretten.

Fra politiets åstedsgransking etter drapet.
Foto: Jorun Vang / NRK

Dommen er i samsvar med påstanden fra aktor Ole Bjarne Hagen.

- Uopprettelig savn

I tillegg må Nikolaisen betale 126 000 kroner til hver av de tre voksne barna til sin tidligere samboer Mette Sunde. De tre er i alderen 21 til 28 år. Retten skriver at de har "alle lidt et uopprettelig tap og savn etter sin mor som de var bekymret for pga. hennes samboerforhold. De har alle, hver på sin måte, fått psykiske skader/belastninger som følge av den gruesomme måten moren ble tatt av dage på".

Kritiserer anken

Retten mener også at tiltalte gjennom å anke dommen  fra tingretten har utsatt sin familie for nok en påkjenning. "Ved tiltaltes anke til lagmannsretten har de etterlatte også nok en gang blitt utsatt for den påkjenningen det er å få saken behandlet på ny og igjen måtte forklare seg om sine grufulle opplevelser og følelser".

Knusende dom

Lagmannsrettens dom er knusende i sin karakteristikk av både motivene og selve drapshandlingene. Retten avviser alle antydninger om nødverge: "Tiltaltes angrep skjedde helt uprovosert, og tiltalte har på en skjendig måte tilsnakket henne under og etter den kampen som fant sted". 

Harald Stabell
Foto: Arne Sørenes

- Nikolaisen er skuffet

- Jeg har snakket med min klient, og han er naturlig nok skuffet, sier forsvarer Harald Stabell til NRK Hedmark og Oppland. - Jeg har lagt vekt på at han har hatt en sterk bevissthets-forstyrrelse under denne handlingen, men må bare registrere at vi ikke har nådd fram. I løpet av neste uke tar vi stilling til om vi skal anke.

Skyldspørsmålet er nå endelig avgjort. Høyesterett kan bare endre straffeutmålingen.

Profilert politiker

Hans Petter Nikolaisen meldte selv fra til politiet om drapet på sin tidligere samboer Mette Sunde (46) i oktober ifjor. Hun døde etter flere knivstikk inne på hans kjøkken. De to hadde flere konflikter, blant annet om fordelingen av eiendeler etter at forholdet deres var over.

Nikolaisen var en profilert politiker, både i kommunen og i fylkestinget. Drapet har gjort et dypt inntrykk i befolkningen i Gjøvik og i de politiske miljøene Nikolaisen var en del av.

Flere saker fra Innlandet