Hopp til innhold

Husdyr mot rovdyr i retten

Rovdyr står mot husdyr i Høyesterett i dag. Da skal det avgjøres om dyrevernnemnda kan nekte bønder å slippe sauer i rovdyrutsatte områder.

Bjørn
Foto: NTB-arkiv / Scanpix

Vår høyeste rettsinstans skal avgjøre om dyrevernnemnda kan nekte sauebønder med beiterett i utmark å å slippe sauene i rovdyrutsatte områder.

Det er 12 sauebønder i Rendalen som har tatt saken hele veien helt opp til Høyesterett. En av dem er Karl Sigurd Hole som mener staten ilegger ham yrkesforbud dersom de taper saken.  

 

Det var i 2002 denne saken startet. Da innførte dyrevernnemnda forbud mot utmarksbeite i Rednalen på grunn av mange ulveangrep på sau.

13 sauebønder i Hanstadkjølen Sauesankelag og Vestkjølen Beitelag som har beiterett i utmark på gårdene sine, mente dette måtte utløse erstatninger fra Staten. Men det skjedde ikke.

I 2004 gikk de til erstatningssak mot staten. De vant i tingretten, men i fjor høst kom Eidsivating Lagmannsrett til motsatt resultatet. Den avviste erstaningskravet. Da anket 12 av bøndene saken til Høyesterett:

 

Husdyr mot rovdyr i Høyesterett i dag.
Foto: Gunnar Lier / Scanpix

 

I dag og i morgen skal fem høyesterettsdommere ta stilling til om dyrevernlovens paragraf 2 gir hjemmel for at dyrevernnemnda kan fatte vedtak om beiteforbud, med rovviltrisiko som begrunnelse.

Avgjørelsen vil få stor betydning mener Karl Sigurd Hole:

- Hvis vi taper i Høyesterett, blir det umulig å drive med sauehold basert på utmarksbeite i Rendalen. Det vil ikke bare gjelde i Rendalen, men også andre områder i landet, sier sauebonden fra Rendalen.